PUSIĆ REKLA SVOJE

Kuvertirane sankcije: Sada je sve na Milanoviću

11.09.2013 u 17:22

Bionic
Reading

Europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding izjavila je u srijedu za talijansku agenciju ANSA da Hrvatska mora korigirati europski uhidbeni nalog jer će, u protivnom, odnosi Hrvatske i Europske unije biti godinama opterećeni. Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova na Zrinjevcu ranije jutros poručili su da nemaju dodatnih komentara o slučaju Lex Perković nakon saznanja HRT-a da je povjerenica Reding već kuvertirala moguće sankcije za neposlušnu članicu Hrvatsku

'Sve što je ministrica imala za izjaviti u ovom slučaju već je izjavila', rečeno je tportalu u MVEP-u.

Povjerenica Reding poručila je danas da promjena zakona dva dana prije pristupa EU nije samo teško kršenje zakona već i izigravanje povjerenja koje su europske institucije i 27 država članica dale Hrvatskoj. Ponovila je da Komisija raspolaže svim potrebnim instrumentima provjere da će Hrvatska prilagoditi zakon europskom pravu, pozivajući se na članak 39 Ugovora o pristupanju koji uz ostale sankcije predviđa i uskraćivanje novca iz fondova EU-a.

Istovremeno, oglasio se europski povjerenik za potrošače Neven Mimica, koji je u izjavi za dnevnik.hr u srijedu ponovio raniju izjavu kolegice Reding

'Europska komisija je čuvar Ugovora, a Hrvatska se mora držati pravila. Komisija nije raspravljala o tome, ali očekuje da zemlje članice poštuju europsko zakonodavstvo', rekao je Mimica dodajući da u ovom slučaju postoji plan hrvatske Vlade koji je došao u Komisiju.

Hrvatska šefica diplomacije u posljednjem obraćanju javnosti na temu Lex Perković poručila je, podsjetimo, da je na nedavnom sastanku s europskim kolegama nitko nije pitao o sporu s Europskom komisijom. Pusić je ponovila jamstva da će sporna odredba o ograničavanju europskog uhidbenog naloga na zlodjela počinjena nakon 2002. godine biti promijenjena.

Sporan, međutim, ostaje planirani termin početka primjene tako izmijenjenog zakona, a o ishodu bitke na relaciji Zagreb - Bruxelles mogao bi u konačnici odlučivati Europski sud pravde u Luksemburgu. Upravo to sugerirao je premijer Zoran Milanović, koji razloge inzistiranja Viviane Reding na poštivanju europskog uhidbenog naloga svodi na njezine ambicije da iduće godine preuzme kormilo Europske komisije od aktualnog predsjednika Josea Manuela Barrosa.

Problem je, dakle, u povjerenici Reding, a ne u državniku Milanoviću, kojemu je ograničenje primjene europskog uhidbenog naloga već i po samoj funkciji samorazumljivo: kao glavni i jedini razlog za svoju odluku naveo je opasnost da se hrvatskim državljanima sudi za kaznena djela ratnih zločina iz vremena Domovinskog rata po principu univerzalne jurisdikcije na bilo kojem sudu u Europi, što je ilustrirao primjerima podizanja optužnice protiv čileanskog diktatora Augusta Pinocheta u Madridu, te protiv bivšeg izraelskog premijera Ariela Sharona u Bruxellesu. Bolje spriječiti, nego liječiti - sve za našu stvar.