svi kandidati nezavisni

Kuvajćani glasaju na drugim parlamentarnim izborima u dvije godine

29.09.2022 u 08:45

Bionic
Reading

Građani Kuvajta, sićušne i naftom bogatom države u Perzijskom zaljevu, u četvrtak izlaze na birališta kako bi glasali na drugim parlamentarnim izborima u manje od dvije godine

Kuvajćani su u prosincu 2020. godine izabrali parlament koji je raspušten u lipnju ove godine i nakon višemjesečne pat-pozicije između oporbenih zastupnika i vlade, raspisani su novi izbori. Otprilike 313 kandidata, uključujući 27 žena, natječu se na izborima u četvrtak za četverogodišnji mandat u Nacionalnoj skupštini, kuvajtskom parlamentu s pedeset zastupničkih mjesta.

Svi su kandidati nezavisni jer su političke stranke zabranjene u Kuvajtu, koji je saveznik Sjedinjenih Američkih Država. Nešto manje od 796.000 Kuvajćana moći će glasati na biralištima, koja će biti otvorena 12 sati počevši od 8 sati ujutro. Službeni se rezultati očekuju u petak.

Kuvajt je bila prva zaljevska zemlja koja je 1963. ustanovila parlament, čije članove biraju građani na izborima. Iako Kuvajt provodi uglavnom slobodne parlamentarne izbore, moć u zemlji zapravo ostaje u rukama vladajuće obitelji i emira koji bira vladu.