opskrba tržišta

Kujundžić opovrgnuo upozorenje obiteljskih liječnika: Cjepiva protiv tetanusa ima

28.01.2019 u 15:36

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Milan Kujundžić u ponedjeljak je opovrgnuo nestašicu cjepiva protiv tetanusa, na koju je upozorila Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM), a iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) pozvali su liječnike i zdravstvene ustanove da se obrate županijskim zavodima za javno zdravstvo, koji će im isporučiti potrebne doze

"Cjepiva ima, oko 30.000 doza, tako da očito postoje neinformirani ljudi", komentirao je Kujundžić tijekom posjeta KB-u Sveti Duh upozorenje KoHOM-a da su obiteljski liječnici suočeni s kroničnim nedostatkom cjepiva za tetanus i seruma protiv zmijskog otrova.

Oglasio se i HZJZ obavještavajući zdravstvene ustanove da cjepivo protiv tetanusa, koje se ne može trenutačno nabaviti preko ljekarni, traže od županijskih zavoda za javno zdravstvo.

"HZJZ je izdao upute županijskim zavodima za javno zdravstvo da svim liječnicima i zdravstvenim ustanovama, koje trebaju cjepivo protiv tetanusa za postekspozicijsku zaštitu, daju cjepivo koje je predviđeno za preekspozicijsko cijepljenje prema Programu obveznih cijepljenja. Ako ponestane tog cjepiva, neka na korištenje daju cjepivo protiv difterije i tetanusa sa smanjenim sadržajem antigena, koje se također može koristiti u svrhu postekspozicijske zaštite", navodi HZJZ u obavijesti zdravstvenim ustanovama.

"U skladu s time, do daljnjega, tj. dok se ne uspostavi uobičajena opskrba tržišta cjepivom protiv tetanusa, molimo da i dalje svoje potrebe za cjepivom upućujete teritorijalno nadležnim zavodima za javno zdravstvo, koji će Vam ustupiti cjepivo predviđeno za Program obveznog cijepljenja. Ovo, centraliziranim postupkom nabavljeno, cjepivo ne smijemo dati u distribuciju putem ljekarni te se do uspostave opskrbe tržišta trebate javiti zavodima za javno zdravstvo", poručuje HZJZ.

Ako nestašica u ljekarnama i veledrogerijama potraje toliko dugo da se potroši sva količina predviđena za Program cijepljenja, zavodi za javno zdravstvo će izdavati cjepivo protiv difterije i tetanusa sa smanjenim sadržajem antigena.

Istovremeno iz HZJZ-a apeliraju na nositelja odobrenja za stavljanje cjepiva u promet da u što kraćem roku osigura opskrbu tržišta cjepivom.