BANKA USKRATILA USLUGE

Kuba zatvara konzulate u SAD-u

27.11.2013 u 12:05

Bionic
Reading

Kubanci zatvaraju gotovo sva svoja konzularna predstavništva u Sjedinjenim Državama do daljnjega, uz objašnjenje da nijedna banka ne namjerava preuzeti njihove dosadašnje bankarske transakcije, izvijestila je u utorak kubanska vlada, okrivljujući za ovakvu situaciju 50 godina dug američki ekonomski embargo

Odluka bi mogla rezultirati i smanjenjem velikog vala putovanja između SAD-a i Kube uoči prazničnog razdoblja, kao i oslabiti Obaminu politiku pojačanog kontakta s Kubom.

U priopćenju havanske diplomatske misije u Washingtonu stoji kako je u srpnju misija primila obavijest američke M&T banke da više ne namjerava pružati bankarske usluge stranim misijama.

Iz sjedišta banke u Buffalu ne odgovaraju na pozive onih koji traže objašnjenje. Obamina administracija pokušala je uvjeriti M&T da račun ne zatvara. 'State Department aktivno kontaktira s havanskom diplomatskom misijom u Washingtonu da bi se pronašla nova banka koja bi pružala usluge kubanskim konzularnim predstavništvima', rekla je glasnogovornica State Departmenta.

Administracija ne vjeruje da je odluka politički motivirana, već da je donesena zbog zamršene prirode kubanskog bankarskog sustava i problema s konvertibilnnošću valute, zbog čega je banka M&T procijenila kako je nepotrebno bankovni račun ostaviti otvoren.

Kubanci za ovakav ishod okrivljuju 50-godišnji američki embargo koji ograničava financijske transakcije s tom državom, uz objašnjenje da ne uspijeva pronaći neku drugu banku koja bi bila spremna voditi daljnje bankovne transakcije u Americi. Vlasnici putničkih agencija koje u ponudi imaju putovanja na Kubu najnezadovoljniji su. Tvrde da će to utjecati na smanjenje broja turista, kubanskih i američkih, kojima su prije odlaska na putovanje potrebni dokumenti potvrđeni u kubanskim konzularnim predstavništvima.