DOBRI REZULTATI

Kroz projekt 'Za žene BBŽ' zaposlena 31 žena i pružena pomoć za 205 starijih osoba

13.06.2023 u 20:41

Bionic
Reading

Završen je osmomjesečni projekt 'Za žene Bjelovarsko-bilogorske županije - faza III' za koji je bilo osigurano bespovratnih 1,5 milijun kuna, a u sklopu njega zaposlena je 31 žena koja je skrbila za 205 starijih i nemoćnih osoba

Rezultatima je zadovoljan i župan Marko Marušić koji je na tiskovnoj konferenciji u utorak kazao da su najvažniji ciljevi toga projekta ostvareni.

'Zaposlili smo 31 ženu, a one su se skrbile za 205 krajnjih korisnika. Prednost u zapošljavanju imale su žene s najviše završenim srednjoškolskim obrazovanjem, pripadnice ranjivih i teže zapošljivih skupina. Njima je bila povjerena briga za starije i nemoćne osobe kojima je takva vrsta pomoći prijeko potrebna jer im olakšava svakodnevni život, pruža im osjećaj pripadnosti i važnosti, a pritom ostaju u svojim kućama', rekao je župan.

Koliko su takvi programi važni, kaže, pokazala su i iskustva iz prethodna dva projekta provedena na području županije putem kojih je posao pronašla 131 žena koja se skrbila o 711 korisnika. Pozitivne učinke projekta istaknuo je jedan od partnera, Željko Vincek iz Centra za pomoć i njegu Veliki Grđevac.

'Sukladno trendu življenja u cijeloj Hrvatskoj potrebna je skrb o starijim osobama na razne načine. Bez županije teško bi bilo ovo sve izvesti. Ovo su hvalevrijedni projekti jer sredstva idu iz Europskog socijalnog fonda i to treba iskoristiti i pomoći našim nezaposlenima da imaju posao', kazao je Vincek dodajući kako ljudi žive sve dulje i realno je očekivati da će potrebe za stalnom njegom i skrbi u njihovim domovima biti sve veće.

U projektu 'Za žene Bjelovarsko-bilogorske županije - faza III' županija je sudjelovala s devet partnera, a provodila ga je Javna ustanova Razvojna agencija BBŽ.