FRANJO GREGURIĆ OTVoRENO

Kriza u Agrokoru je ruska kazna Hrvatskoj. Most? Oni djeluju destruktivno

15.05.2017 u 10:19

Bionic
Reading

Franjo Gregurić, nekadašnji hrvatski premijer i osoba koju s Nikicom Valentićem mnogi danas nazivaju vladarom u sjeni Plenkovićeve vlade, progovorio je o krizi u Agrokoru, za koju smatra da je ruska kazna zbog loše hrvatske politike prema toj zemlji. U isto vrijeme hvali Andreja Plenkovića, no zamjera mu jednu stvar

Na pitanje novinara Jutarnjeg lista je li istup ruskog veleposlanika u Hrvatskoj Anvara Azimova, u kojem se obrušio na Agrokor početkom godine, kazna zbog političkog odmaka od Rusije, Gregurić kaže da je i on to tako protumačio.

'Sberbank i VTB su banke u većinskom vlasništvu ruske države i sve što se događa i što se tamo službeno govori ne dolazi bez odobrenja državnog vrha, čak i Putina, pogotovo kada je riječ o ovom području', kaže Gregurić. Dodaje da je premijer Andrej Plenković napravio korak naprijed jer je nakon dvije i pol godine poslao veleposlanika u Moskvu.

Ipak, zamjera mu jedan potez spram Rusije. Naime, Plenković je, čim je postao predsjednik Vlade, otišao u službeni posjet Ukrajini i tamo otvoreno stao na ukrajinsku stranu kada je Krim u pitanju. 'Nije pogriješio što je otišao tamo, ali nije trebao govoriti o Krimu. U tom je trenutku već bio predsjednik hrvatske Vlade', kaže Gregurić, a Plenkovića smatra političarem pred kojim je budućnost i koji bi mogao puno napraviti za Hrvatsku.

Ovaj danas, kako sam kaže, umirovljenik odbacuje predodžbu da s Nikicom Valentićem zapravo upravlja Hrvatskom.

'To mi je potpuno neshvatljivo, priznajem i razočaravajuće. Ne može se očekivati ni od mene, ni od Valentića, koji smo sudionici stvaranja Hrvatske, da nam bude svejedno što se danas događa… Danas ne mogu nikome ništa narediti, nisam ni u jednom tijelu vlasti. Nisam savjetnik premijera. Kao da postoji neka fobija od nas', kaže.

Priznaje da je suradnju HDZ-a i Mosta u početku odobravao. 'Javno sam na televiziji rekao da je dobro što se Most pojavio kao katalizator između SDP-a i HDZ-a, kao netko tko može ponuditi novu viziju budućeg razvoja. Nažalost, opće je mišljenje da se očekivanja ne ostvaruju. Pojedinci svojim javnim istupima i neprincipijelnim ocjenama pojedinih dužnosnika ne pridonose sređivanju političke scene Hrvatske. Nažalost, djeluju destruktivno', poručuje Gregurić.