INTERVJU: DAMIR VIDOŠEVIĆ

'Križ na Marjanu ostavit ćemo kao primjer zloupotrebe vjere'

15.05.2013 u 15:36

Bionic
Reading

Damir Vidošević je kandidat Saveza za građansku i etičku Hrvatsku Ivana Grubišića na lokalnim izborima u utrci za gradonačelnika Splita. Mada je zapravo u politici bio potpuno anoniman, javnost se zainteresirala za kandidata koji se predstavio relativno ležerno, za razliku od asketski suzdržanog Grubišića. Rođeni Kotoranin, poduzetnik koji je najnormalnije priznao da je probao 'travu' i da vozi Jaguar, za tportal je odgovorio na nekoliko pitanja

Odakle vam motivacija da uđete u politiku, a tvrdite da je politika 'uništila' Hrvatsku?

Najlakše je dignuti ruke od svega ili spakirati kofere i otići vani u zemlje koje su bolje uređenije od naše. Prije svega mislim da je potrebno da svaki pojedinac da svoj maksimum da ova zemlja bude bolja i prosperitetnija. Politika kod nas nikad nije zaživjela kao posao za opće dobro, nego kao posao koji će pojedincima ili interesnim skupinama donijeti korist. Mi u Savezu za građansku i etičku Hrvatsku don Ivana Grubišića želimo to promijeniti. Želimo pokazati ljudima da ovo što sada imamo nije demokracija, nego partitokracija i da se može i mora drugačije ponašati u politici.

U nekoliko razgovora u medijima, Split ste opisali kao devastirani grad koji su uništile dvije stranke. Nije li to prejednostavno gledište?

Kako ocjenjujete mandat Željka Keruma na mjestu gradonačelnika?

Pa najbolje bi možda bilo pitati građane grada Splita. Dragi građani, da je kojim slučajem u Londonu, Berlinu, Beču ili bilo kojem drugom zapadnoeuropskom gradu gradonačelnik nedostupan na poslu većinu dana u godini, kako bi tamo reagirali građani? Bi li mu ponovno dali glas na izborima? Što biste mislili o nekom gradu u svijetu kad bi na slici vidjeli njegovog gradonačelnika s fetom pršuta na čelu? Biste li taj grad locirali u Europi ili možda negdje daleko od bilo kakve civilizacije?

Nažalost, sve dobre i loše stvari su jednostavne. Stranke su svojim neodgovornim ponašanjem dovele do kraha države te gradova i općina. Sustav u kojem je podobnost ispred stručnosti, stranačka stega ispred općeg interesa ne može donijeti napredak. Građani to vide kroz gašenje radnih mjesta, smanjenje životnog standarda i, naravno, dok gledaju političare koji žive kao bubreg u loju, postaju ogorčeni i razočarani. Tada nam se događaju razni eksperimenti kao što je naš dosadašnji gradonačelnik za kojeg su građani mislili da, ako je napravio za sebe, može napraviti i za druge. Ali tu je bila zabluda jer građani nisu odgonetnuli pravi motiv ulaska u politiku koji, naravno, nije bila borba za opće dobro, nego, nažalost, ono što nam se događa već dva desetljeća, a to je borba za osobno dobro.

U devastaciji Splita u posljednja dva desetljeća su isto tako direktno sudjelovali i poduzetnici. Sprega politike i poduzetnika opasnih namjera je zapravo bila jedini kontinuitet. Što mislite, gdje se kreirala takva politika i koji je pravi centar moći u gradu pod Marjanom?

Politika kakvu mi danas živimo u Hrvatskoj je politika moći i utjecaja. Stoga nije čudno da postoji sprega poduzetnika i političara. Sve je zapravo krenulo krivim putem kad se pokušao instalirati južnoamerički model od dvjesto bogatih obitelji. Nažalost, tada smo kao narod i država uletjeli u jedan nemilosrdni, bahati kapitalizam koji nas je koštao toliko da su nas mnoge istočne zemlje koje su bile siromašnije i slabije od nas uvelike pretekle. Često smo kod nas slušali floskule da je za sve kriv rat, no to je samo paravan za sve ono što se u hrvatskoj privatizaciji događalo zadnjih dvadeset godina. Nažalost, zbog toga mnogi naši građani zazivaju stara vremena jer smo propustili prigodu izgraditi pravednu i socijalno osjetljivu državu te su, umjesto da smo se ugledali u zapadne demokracije, naši uzori bili negdje daleko izvan Europe.

Grad je kao velika tvrtka kojom treba znati upravljati. Hoćete li podići efikasnost upravljanja i racionalizirati gradsku upravu?

To je prioritet jer, u situaciji kad vam proračun pada na oko 65 posto planiranog proračuna od prije godinu dana, prvo što morate napraviti jest krenuti u kompletnu reorganizaciju i racionalizaciju gradske uprave i gradskih poduzeća. Mi znamo što i kako treba napraviti, ali treba biti pošten i kazati da je to jedan proces koji će trajati kroz čitav mandat, tako da građani moraju biti strpljivi. Nešto devastirati i uništiti se može vrlo brzo, ali da bi se izgradilo nešto kvalitetno i zdravo, treba vremena i znanja. Znanja i volje imamo i nećemo kalkulirati hoće li nam to donijeti loše poene u javnosti jer to jednostavno moramo napraviti radi svoje djece, radi svoje budućnosti.

Zašto smatrate da bi bio revanšizam uklanjanje Kerumovih kadrova iz gradskih tvrtki kad je jasno da je riječ o nekompetentnim ljudima?

Naša gradska uprava vam je kao prapovijesno arheološko nalazište u kojem je svaki gradonačelnik ili politička opcija ispunila svoj sloj podobnika, tako da se trenutno u upravi nataložilo preko 450 zaposlenika. O brojci koliko se plaća financira iz gradskog proračuna teško da se može dati konkretan broj, ali se bojimo da je ta brojka preko dvije tisuće. Ako je ovo istina, onda nema popusta ni za koga. Stanje je neodrživo i morat će se krenuti u rezanja i racionalizacije. Ja znam da to birači vole čuti, no bojim se da 90 posto političara to nikad ne bi napravilo. Mi želimo racionalizirati upravu i mi ćemo to napraviti.

Može li vaša pobjeda na gradskoj i Grubišićeva na županijskoj razini biti kvalitetna osovina za iskorak grada i županije?

Upravo tako, to bi svakako bila kvalitetna osovina jer bi se dogodila po prvi put sinergija u gradu i županiji. Mnogo zajedničkih stvari dijele grad i županija, tako da smo spremni uvesti korjenite promjene u načinu upravljanja gdje bismo sve građane pozvali da kroz institut direktne demokracije iskažu svoje mišljenje o bitnim temama za grad i županiju.

Hoćete li zatražiti od centralnih vlasti uspostavu novog administrativnog okvira i metropolizaciju Splita?

Novi administrativni okvir je nužan. Kao prvo se zalažemo za pet povijesnih regija jer je dosadašnji broj županija neodrživ i traži organizaciju po regijama. Dok na razini grada smatramo da grad Split mora disati zajedno sa svojim okruženjem i da su danas stvarne granice gradskog područja s jedne strane Trogir, s druge Omiš i u zaleđu sve do Sinja. Promišljati grad Split samo kao poluotok je promašena priča.

Kako ćete riješiti problem dvorane Spaladium?

Revizijom ugovora u dogovoru s državom treba pronaći nove investitore koji će projekt na novim osnovama privesti kraju.

Hoćete li ukloniti nelegalne spomenike i simbole, križ s Marjana i Tuđmana s Rive, koji će po svemu sudeći nasilu biti postavljeni u fotofinišu predizborne kampanje?

Ne, želimo da križ ostane spomenik vremenu kao jedini križ na svijetu koji nije sagrađen iz religioznih pobuda, nego kao dio predizborne kampanje ili, kako je njegov umotvorac jednom rekao, kao dio političkog spina. Neka bude opomena onima koji misle na religioznim temama zarađivati jeftine političke bodove i neka bude poruka onima koji ne znaju što će s novcem da je Isus rekao da će prije deva proći kroz iglene uši nego bogataš u raj. Možda im riječi iz evanđelja pomognu da otkriju istinsko kršćanstvo i prestanu naše građane terorizirati plakatima, na kojima ne bi pozavidjeli ni najveći svjetski diktatori u povijest čovječanstva. Što se spomenika prvom hrvatskom predsjedniku tiče, apsolutno ga podržavamo i veselimo se da će neke desne političke opcije napokon imati mjesto gdje će moći postavljati cvijeće i vijence, a najpozitivniji dio ove priče je svakako taj da će ovako odati počast istinskom antifašistu, što je u skladu s našim pristupanje Europskoj uniji.

Možete li građanima Splita obećati komunalni red u povijesnoj jezgri grada?

I u povijesnoj jezgri i na Marjanu. To će apsolutno biti naši prioriteti.