POD OKRILJEM USTAVA

Krivci za američku sramotu uredno primaju plaću

02.10.2013 u 12:32

Bionic
Reading

Dok većina službenika američke državne uprave čami na neplaćenom prisilnom dopustu zbog izostanka dogovora u Kongresu oko novog proračuna, 533 kongresmena koji su prouzročili blokadu sustava i dalje će uredno primati plaće. Istovremeno, CNN-ova anketa zabilježila je rekordno nezadovoljstvo Amerikanaca svojim predstavnicima u Kongresu - čak 90 posto građana ne odobrava njihov rad

Isplata plaće članovima Kongresa zajamčena je američkim Ustavom, točnije 27. amandmanom koji onemogućava kongresmene da mijenjaju vlastite plaće. Takva mjera ratificirana je 1992. godine, nakon što je odobrena u potrebne tri četvrtine saveznih država.

Iako su tim amandmanom mnogi zapravo htjeli onemogućiti kongresmene da sami sebi povećavaju plaće, oni sada ne mogu iste niti zamrznuti, niti smanjiti. Kongresmeni su, dakle, plaćeni bez obzira na sve, izvještava CNN.

Dnevni list Lexington Herald-Leader izvijestio je da čelnik republikanaca u Senatu Mitch McConnell iz Kentuckyja namjerava donirati svoju plaću za vrijeme blokade rada u humanitarne svrhe.

Takav potez najavio je i teksaški demokrat Pete Gallego, koji je pozvao sve kolege u Kongresu da i oni doniraju plaću humanitarnim organizacijama.

'Ne smatram da bismo trebali biti plaćeni sve dok se ova situacija ne riješi', rekao je pak republikanac Pete DeSantis s Floride, koji je zatražio da mu se obustavi isplata plaće.

Utjecajni demokrat u Predstavničkom domu, demokrat Steny Hoyer iz Marylanda, ne slaže se sa DeSantisom. 'Mislim da je to još jedna demagoška igra koji (republikanci u Predstavničkom domu) žele igrati', rekao je Hoyer, dodajući da kongresmeni trebaju vrijedno raditi i riješiti postojeću krizu.

Iako će sami biti plaćeni, kongresmeni moraju odlučiti koga će od svog osoblja poslati kućama, jer njihove plaće, naravno, nisu zajamčene Ustavom.

Demokratska senatorica Debbie Stabenow iz Michigana izjavila je da je 80 posto njezinog osoblja na prisilnom neplaćenom dopustu.