AMERIČKI MILIJARDER

Kritiziranje bogataša usporedio s progonom Židova

27.01.2014 u 12:34

Bionic
Reading

Milijarder Tom Perkins (66) iz Silicijske doline, koji se obogatio ulaganjem u rizični kapital, usporedio je kritiziranje najbogatijih Amerikanaca s progonom Židova u nacističkoj Njemačkoj. Njegova usporedba promptno je označena kao 'sablasna i sramotna'

U pismu Wall Street Journalu, Perkins je povezao pokret Occupy s 'Kristalnom noći', zloglasnim pogromom Židova u studenom 1938. godine, piše britanski Telegraph

'Pišući iz epicentra progresivne misli, San Francisca, pozvao bih da se obrati pažnja na paralele između fašističke nacističke Njemačke i rata protiv njezina 'jednog postotka', naime njezinih Židova, s progresivnim ratom prema američkom jednom postotku, naime bogatašima', napisao je Perkins u pismu naslovljenom 'Stiže progresivna Kristalna noć?'.

'Od pokreta Occupy do demonizacije bogatih, ugrađene u svaku riječ naših lokalnih novina San Francisco Chronicle, uočavam rastuću plimu mržnje prema uspješnom jednom postotku'.

Perkins spominje antipatiju u San Franciscu prema luksuznim 'Googleovim autobusima' koji prevoze djelatnike do njihovih dobro plaćenih radnih mjesta, kao i sve veći gnjev zbog porasta cijena nekretnina do koje su doveli bogati kupci koji rade u internetskim kompanijama. 'To je veoma opasno skretanje u našem američkom razmišljanju... Kristalna noć bila je nezamisliva 1930; je li njezin nasljedni 'progresivni' radikalizam nezamisliv sada?' zapitao je Perkins.

Perkins, koji ima diplome s MIT-a i Harvarda, nekoć je bio suprug kraljice ljubića Danielle Steel i autor je knjige 'Sex and the Single Zillionaire'. Jahtu 'Malteški sokol' 2006. platio je 150 milijuna dolara.

Korisnici Twittera ismijali su Perkinsa kao 'bogatog idiota', a Los Angeles Times ocijenio je njegovo pismo 'sablasnim, vulgarnim i sramotnim'.