STIGLI TURISTI

Krenule ljetne gužve, kod Lučkog kilometarske kolone

01.07.2017 u 13:39

Bionic
Reading

S prvim danom sprnja krenule su i veće prometne gužve prema moru. Ceste su zagušene od jutra, a HAK moli za stpljenje i oprez

Promet je pojačan i na autocestama A2 Zagreb-Macelj i A4 Goričan-Zagreb, A6 Rijeka-Zagreb u smjeru mora, Istarskom ipsilonu, na državnoj cesti DC1 Ličkoj magistrali, graničnim prijelazima, te trajektnim lukama i pristaništima.

Usporeno u koloni vozi se:

  • na izlazu s autoceste A1 na NP Lučko u smjeru Zagreba (9 km), Demerje (5 km);
  • na NP Kikovica u smjeru Rijeke (kolona vozila 600m);
  • na Krčkom mostu;
  • na prilazima turističkih gradova i mjesta duž jadranske obale.

U zoni radova Kraljevečki Novaki na autocesti A4 Goričan-Zagreb u smjeru Varaždina kolona je 500m.

Zabrane prometa za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona na pojedinim cestama u priobalju i Istri bit će u nedjelju, 2. srpnja, od 12 do 23 sata. Zabrane nema na autocestama kao i na državnoj cesti DC1, dijelom Lička magistrala.

  • +7
Krenule kolone na cestama Izvor: Cropix / Autor: Krajac Damir / CROPIX

Najveći priljev vozila, mogući zastoji i usporena vožnja očekuju se u subotu, 01. srpnja, tijekom cijelog dana, a osobito u jutarnjim satima (od 6 – 12 sati), te tijekom nedjelje, 02. srpnja, tijekom cijelog dana. Ovog vikenda u velikom dijelu europskih zemalja (Austrija, Belgija, dio Švicarske, Slovačka, Češka i dio Njemačke) počinju ljetni praznici, a dio turista iz tih zemalja tradicionalno se odmara na Jadranu.

Zbog radova i gustog prometa u smjeru Graničnog prijelaza Gruškovje (Macelj) na izlazu iz Slovenije dolazi do povremenih zastoja. Vozače molimo za strpljenje.

S obzirom na povremene, ciljane, granične kontrole i pojačan promet moguća su čekanja na pojedinim graničnim prijelazima sa Slovenijom, BiH i Mađarskom.

Gužve na granici s BiH

Prvog dana srpnja zabilježene su velike gužve na prijelazu granice između BiH i Republike Hrvatske na području Metkovića i Dubrovnika, te se čeka oko dva sata.

Kako su izvijestili iz Auto moto kluba BiH, na graničnom prijelazu Doljanima na izlazu iz BiH prema Hrvatskoj čeka se do dva sata, a na izlazu iz Hrvatske oko 30 minuta. 

Istodobno, na graničnom prijelazu Ivanica se na prijelaz granice između BiH i Hrvatske čeka također dva sata, dok se na ulaz u BiH  čeka oko pola sata.  Vlasti u BiH pozivaju da zbog velikih gužvi izazvanih odlascima na Jadran putnici koriste zamjenske granične prijelaze.  

Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta, ističu iz Auto moto kluba BiH.