hak upozorava

Krenule gužve za produženi vikend: Vozi se usporeno, promet otežavaju nesreće

21.06.2023 u 15:49

Bionic
Reading

Uz najavljenu povoljnu vremensku prognozu u prvim danima produženog vikenda, ali i zbog kraja školske godine, u srijedu su se već u popodnevnim satima počele stvarati gužve na cestama prema moru

Promet, javlja HAK, otežavaju i prometne nesreće.

Nakon završetka očevida lančanog sudara na autocesti A1 na 12+500 km prije čvora Donja Zdenčina u smjeru Dubrovnika, vozi se po dva prometna traka uz zastoj i kolonu do prilaza čvoru Lučko na zagrebačkoj obilaznici, 2 km iz smjera čvora Buzin i 1 km iz smjera Zagreb Zapad. HAK vozačima savjetuje da koriste alternativne pravce.

Zbog povećane gustoće prometa usporeno u koloni vozi se na DC1 kod Klinča Sela, Rakovog Potoka i Gornjeg Stupnika.

Zbog prometne nesreće na riječkoj obilaznici u tunelu Škurinje I u smjeru Krčkog mosta, vozi se jednim prometnim trakom uz ograničenje brzine 40 km/h, dok se zbog radova vozi se jednim trakom, naizmjence, usporeno u koloni u oba smjera na DC8 u Stobreču.

Pojačan je promet na cestama iz unutrašnjosti u smjeru mora te u smjeru Slavonije i povremeno se vozi usporeno na pojedinim dionicama autocesta A1 Zagreb-Ploče-Karamatići, A3 Bregana-Lipovac i A6 Rijeka-Zagreb, zagrebačkoj i riječkoj obilaznici, Ličkoj magistrali (DC1) i državnoj cesti kroz Gorski kotar (DC3), Jadranskoj magistrali (DC8), Krku i Krčkom mostu, u blizini turističkih mjesta na obali te u trajektnim lukama i pristaništima.

Večeras od 22 do 6 sati ujutro zbog radova kroz tunel Učku vozit će se posebnu regulaciju prometa, naizmjence.

Povodom praznika Dana antifašističke borbe na pojedinim državnim cestama u Istri i priobalju zabrana prometa za teretna motorna vozila iznad 7,5t bit će: srijeda, 21. lipnja od 15 do 23 sata te četvrtak, 22. lipnja od 14 do 23 sata.

HAK-ova prometna prognoza

HAK u prometnoj prognozi uoči produženog vikenda upozorava da se gužve očekuju i zbog zbog kraja školske godine.

U nekim susjednim državama također započinju školski praznici. Baš kao i kod nas, praksa vezivanja praznika/blagdana i vikenda uobičajena je u većini zemalja Europe, a ciljna skupina obitelji s djecom je osobito motivirana putovati u razdobljima školskih praznika, zbog čega očekujemo određeni priljev vozila u Hrvatsku. Stoga očekujemo da bi već u srijedu 21. lipnja dobar dio putnika iz unutrašnjosti mogao krenuti prema moru, upozoravaju iz HAK-a.

Na izlasku iz Zagreba su moguće gužve na gradskim prometnicama i glavnim izlaznim cestovnim pravcima ,kao i kraća čekanja na ulasku na autocestu A1 u Lučkom. Stoga možemo konstatirati da već polovicom ovog tjedna započinje nova ljetna turistička sezona, ali i dani s pojačanim prometom na našim cestama. Glavnina tog prometa ići će prema jugu, na Jadran. Na frekventnim prometnicama, posebno onim dijelovima s radovima u tijeku, oko turističkih središta u priobalju, kao i u lukama gdje pristaju trajekti mogu se stvarati kolone i zastoji.

Od radova koji bi mogli utjecati na brzinu vožnje, ali i zbog same gustoće prometa ističemo one na sljedećim prometnicama:

  • A1, između čvora Posedarje i čvora Rovanjska u smjeru Zagreba (planirani završetak do početka srpnja);
  • A1, između 376. i 380. km, kod izlaza Dugopolje; tunel Zaranač (planirani završetak do kraja lipnja);
  • A3, Zagreb istok – Križ (planirani završetak do kraja srpnja);
  • A3, zagrebačka obilaznica između Jakuševca i Kosnica (planirani završetak do kraja lipnja);
  • A6, između tunela Sopač i izlaza Vrata (planirani završetak do kraja lipnja);
  • A7, na izlaznom kraku čvora Učka iz smjera GP Rupa u smjeru Opatije/Pule (planirani dovršetak rujan 2023.);
  • Tunel Učka, zbog izgradnje druge cijevi tunela;

U pomorskom prometu nema očekivanih poteškoća.

Svakako treba pratiti vremensku prognozu na mrežnim stranicama DHMZ-a obzirom da zastoje u pomorskom prometu mogu izazvati iznenadni ljetni neverini i nepovoljne promjene vremena. Za detaljne informacije o plovidbi, HAK savjetuje da posjetite mrežne stranice Jadrolinije.

Po završetku produženog vikenda, u poslijepodnevnim satima nedjelje 25. lipnja, očekuje se pojačan promet u smjeru unutrašnjosti. Posebice od čvora Bosiljevo, prema Zagrebu na autocesti A1. Promet će biti sve jači prema kraju dana uz moguće zastoje do Zagreba. Ponovno savjetuju da na ovom dijelu autoceste budete još pažljiviji i prilagodite vašu vožnju vremenskim uvjetima kao i uvjetima prometa na cesti.

Dobar dio stranih i domaćih putnika počelo je odabirati i ponedjeljak za dan povratka s odmora tako da se, u ponedjeljak 26. lipnja, također očekuje pojačan promet u smjeru sjevera. Za one koji svoje vrijeme mogu organizirati na taj način, preporuka je putovati sredinom tjedna ukoliko žele izbjeći najveće gužve na cestama. Moguća su čekanja na izlasku iz Hrvatske preko graničnih prijelaza sa Srbijom i BiH potkraj dana.

Zabrane za teretna motorna vozila:

  • Srijeda, 21. lipnja od 15 do 23 sata;
  • Četvrtak, 22. lipnja od 14 do 23 sata;
  • Subota, 24. lipnja od 4 do 14 sati;
  • Nedjelja, 25. lipnja od 12 do 23 sata.