odgovorni za posljedice

Kremlj osudio plan SAD-a da pošalje Ukrajini zaplijenjeni ruski novac

07.09.2023 u 13:53

Bionic
Reading

Kremlj je upozorio u četvrtak da je američki plan da pošalje Ukrajini sredstva zaplijenjena od sankcioniranih ruskih poduzetnika nezakonit, kao i da će Sjedinjene Države biti odgovorne za posljedice odluke da pošalju Ukrajini streljivo s osiromašenim uranijem

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je u Kijevu u srijedu da Washington prebacuje Ukrajini 5,4 milijuna dolara u "imovini zaplijenjenoj od sankcioniranih ruskih oligarha, koja će se sad koristiti za potporu ukrajinskim vojnim veteranima".

"Ovo je teško zamislivo i protivi se svemu u međunarodnom pravu i nacionalnim zakonima tih zemalja. Čim se ukaže prilika, branit ćemo svoja prava", rekao je Peskov novinarima.

Peskov je rekao da su neki ruski poduzetnici već dobili sudske presude u europskim zemljama po kojima se takvi transferi smatraju nezakonitima.

"Niti jedan slučaj takvog nezakonitog zadržavanja neće ostati neprimijećen", rekao je.

Kremlj je upozorio i da će Sjedinjene Države morati odgovarati za "vrlo tužne" posljedice odluke da Ukrajini isporuče streljivo s osiromašenim uranijem.

Gutanje ili udisanje velikih količina uranija, čak i osiromašenog, opasno je jer smanjuje funkciju bubrega i povećava rizik od razvoja više vrsta karcinoma.

Protivnici oružja poput Međunarodne koalicije za zabranu oružja s uranijem upozoravaju na štetnu prašinu od upotrebe takvog oružja i opasnosti od zagađenja podzemnih voda i tla.

Zemlje poput Sjedinjenih Država i Velike Britanije tvrde da je osiromašeni uranij dobro sredstvo za uništavanje modernog tenka jer njegova velika gustoća omogućuje probijanje oklopa.

Britanija u svojim smjernicama navodi da je teško udahnuti dovoljno prašine osiromašenog uranija koja bi dovela do štetnih posljedica.