NOVINAR U JEZERU

Kreće potraga za židovskim blagom u Njemačkoj

21.02.2013 u 13:03

Bionic
Reading

Izraelski novinar Yaron Svoray (59) pretražit će dno jezera Stolpsee u Njemačkoj u potrazi za blagom vrijednim oko milijardu eura koje su nacisti oteli od Židova za vrijeme Drugog svjetskog rata

Jezero duboko 13 metara nalazi se između Berlina i Baltičkog mora, na lokaciji gdje je tijekom rata bio osnovan koncentracijski logor Ravensbruck, a Independent piše kako se već dugo vremena spekulira da su nacisti tijekom povlačenja u ožujku 1945. iz njega iznijeli 18 sanduka sa zlatnim i platinastim polugama te ih potom bacili u vodu.

Stolpsee je i ranije bio predmet istraga. Njegovo dno pretraživale su podmornice, a 1981. i teglenice zloglasne komunističke tajne policije Stasi. No Svoray će sada uz pomoć njemačke vlade dno pregledati pomoću sonara.

'Ovdje nije riječ o potrazi za izgubljenim blagom već o ljudima kojima je ono oteto. Bilo bi pravedno da im se vrati bar dio otuđene imovine', kazao je 59-godišnji autor popularne knjige 'U Hitlerovoj sjeni' koji je prije nekoliko godina pronašao 40 ukradenih nebrušenih dijamanata koje su nacisti oteli Židovima.