NIJE BILO PRISLUŠKIVANJA, ALI

Kreće istraga kako je obrađivana tadašnja premijerka Kosor

07.11.2013 u 10:38

Bionic
Reading

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić uoči sjednice Vlade komentirao je jučerašnji 'dokaz' Sanaderove obrane na Županijskom sudu u Zagrebu koji govori o prisluškivanju Jadranke Kosor dok je bila premijerka. Ostojić je rekao da će svakako naložiti istragu, budući da su Sanaderovi odvjetnici kazali kako je riječ o dokumentu Ravnateljstva policije

'Ne mogu komentirati postupke u tijeku. No, mogu sa sigurnošću reći da sam naložio istragu navoda. Ono što je za sad utvrđeno jest da nije bilo prisluškivanja, ali ćemo provjeriti ostatak navoda koji se odnosi na neke druge mjere', pojasnio je Ostojić.

U 2011. godini 42.000 izlista

U 2011. godini policija je obavila 42.000 izlista telefonskih poziva i to uglavnom prepaid brojeva kojima se ne znaju vlasnici.

'Oni koji su skloniji počinjenju kaznenih djela češće koriste te kartice', kazao je ministar i podsjetio da su na Upravnom sudu donesene dvije presude prema kojima će teleoperateri morati evidentirati sve vlasnike takvih brojeva. Također je najavio da će do 15. siječnja radna skupina predložiti izmjenu zakona o policijskim ovlastima kako bi se kvalitetnim nadzorom izbjegle situacije koje su se sada dogodile.

Naime, Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović otkrio je na sudu da je riječ o dokumentima koji dokazuju da je nekada najmoćniji hrvatski političar (Ivo Sanader) žrtva progona Jadranke Kosor. 'Kosor je slala u tužiteljstvo ljude koji su je izvještavali koliko su natočili Sanaderu. To je vrlo relevantan dokaz, ako ne za ovaj sud, onda za onaj u Strasbourgu’, kazao je Prodanović, no sud je odbio prihvatiti taj dokaz.

Prodanović je pojasnio da je riječ o relevantnom policijskom dokumentu iz 2011. sastavljenom u vrijeme kada se istraživalo curenje informacija o postupcima protiv bivšeg premijera. Iako obrana tvrdi da ti dokumenti dokazuju da je Sanader žrtva političkog progona nije jasno jesu li rezultat nadzora telefona tadašnje premijerke Kosor.

Jadranka Kosor je u Saboru rekla da je danas prvi puta čula za takav dokument: 'Jako ću se potruditi da doznam istinu o tome. Ako je to točno i ako postoji neki dokument u vrijeme dok sam bila predsjednica Vlade, onda bi to značilo da sam neovlašteno prisluškivana i praćena. To se svakako mora do kraja izvesti na čistac.'

Ponovila je svoje stare tvrdnje da kao predsjednica Vlade nije izdavala naloge za progon bilo koga: 'Isto tako nisam pristala na određene vrste pritisaka da sprečavam istrage...'

Valja podsjetiti kako je u vrijeme spornog prisluškivanja ravnatelj policije bio Oliver Grbić bliski suradnik Tomislava Karamarka, aktualnog šefa HDZ-a, koji je Kosor porazio na unutarstranačkim izborima, a poslije ju izbacio i iz stranke.

Također, valja podsjetiti kako je policija 2011, suprotno nalogu USKOK-a i DORH-a da provjeri odakle u medije cure iskazi optuženih u aferi Fimi media i umjesto onih kojima su podaci bili dostupni, nedopušteno u akciji kodnog imena Juda obavljala telefonske izliste petero novinara. U jednom slučaju korištena je mjera praćenja, i to glavnog urednika Jutarnjeg lista Mladena Pleše, a ono što je najzanimljivije - indirektno je vršen nadzor nad telefonskim kontaktima glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića. Prisluškivanja u tim slučajevima nije bilo. Sve je to pojasnio ministar Ranko Ostojić na konferenciji za novinare u drugoj polovici prosinca 2012. godine.

Iako su USKOK i DORH izdali naloge da policija utvrdi, od onih kojima su dokumenti dostupni, gdje curi, tadašnji ravnatelj policije Oliver Grbić stvar je okrenuo u suprotnom smjeru i naložio da se 'pročešljaju' novinari, a onaj koji ih je sprovodio po njegovu naređenju bio je Milijan Brkić, tadašnji zamjenik ravnatelja policije, a današnja desna ruka Tomislava Karamarka.