u jasenovcu

Kraus prozvao Pupovca i Kajtazija: Naši supatnici Srbi i Romi nisu nas podržali

23.04.2023 u 11:01

Bionic
Reading

Predsjednik Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj Ognjen Kraus u Jasenovcu je otvoreno prozvao čelnike srpske i romske zajednice Milorada Pupovca i Veljka Kajtazija da nisu učinili ništa kako bi se donio kazneni zakon koji bi kažnjavao ustaški pozdrav i simbole

'Bit ću zaista kratak. Dobili smo poziv od Javne ustanove Jasenovac, od gospodina Pejakovića, čiji rad izuzetno cijenim. S druge strane, koliko vidim svi su se odazvali. Godinama inzistiramo na stvarima koje se ne događaju. Inzistiramo da se uvede u zakon ustaški simboli i sve što tome pripada, a to znači prestanak falsificiranja povijesti, prestanak s negiranjem Jasenovca i drugih ustaških logora', rekao je Kraus u Jasenovcu na obljetnici proboja zatočenika ustaškog logora, a prenosi N1 televizija. Dodao je i kako ono bitno što su tražili, nije napravljeno.

'Donesena je samo izmjena Prekršajnog zakona, to je samo kozmetika zakona iz SFR Jugoslavije. Samo su povećane kazne, a ne zna se na što se te kazne odnose', kaže Kraus, koji smatra da je policija u posljednje vrijeme učinila dosta toga, ali da stvari zapinju na sudovima.

  • +46
Komemoracija u Jasenovcu Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

'Ne vidim tu neku razliku. Nismo u tome imali podršku koju sam ja očekivao od naših supatnika - Roma i Srba. Smatram da nisam imao podršku jer ako se nisu potrudili, a imaju svoje predstavnike u Saboru i Vladu, mogli su nešto učiniti da taj zakon dođe u proceduru. Vuk izjeo magare', rekao je Kraus, a na pitanje proziva li time Pupovca i Kajtazija rekao je: 'Naravno da prozivam, a pogotovo svog predstavnika u Saboru Kajtazija kojem sam i pismo slao da se to stavi u proceduru, a koji to nije učinio'.

  • +22
Državni vrh i političari u Jasenovcu Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Čutuk