DO SREDINE PROSINCA

Krajem studenog u Emiratima kreće klimatski skup: Što je točno COP

06.11.2023 u 07:15

Bionic
Reading

Ujedinjeni Arapski Emirati domaćini su klimatskog skupa COP koji će se po 28. put održati od kraja studenoga do sredine prosinca. No što je točno COP i koji su mu ciljevi?

COP je kratica za Konvenciju stanaka (Convention of Parties), njih 198 koje su 1992. u Brazilu potpisale originalnu Okvirnu konvenciju o klimatskim promjenama.

Od 1995. se COP-ovi održavaju svake godine, izuzev 26. izdanja u Glasgowu koje je odgođeno na godinu dana zbog pandemije koronavirusa.

Skup u Ujedinjenim Arapskim Emiratima tako je nazvan COP28, nakon 27. izdanja koje se prošle godine održalo u egipatskom Šarm-el-Šeiku.

Uspjesi i neuspjesi

Dugi, kompleksni i ponekad napeti pregovori između svjetskih čelnika trebali bi i ove godine rezultirati završnom deklaracijom koja se često objavljuje daleko iza predviđenog roka, piše agencija France Presse.

Na margine skupa stižu brojni lobisti, predstavnici nevladinih i međunarodnih organizacija te drugi promatrači. Dogovori se moraju postići konsenzusom, što znači da se moraju pomiriti različiti stavovi i interesi, sve u svrhu borbe protiv klimatskih promjena.

Kritičari ističu kako zaključci COP-ova nisu dovoljno supstancijalni u odnosu na brzinu kojom se mijenja svjetska klima, sa sve destruktivnijim posljedicama. Švedska aktivistkinja Greta Thunberg naziva ih 'blebetanjem'.

Iako su mnogi COP-ovi bili neuspješni, onaj održan u Parizu 2015. rezultirao je monumentalnim Pariškim sporazumom koji je ratificiralo 195 država.

Riječ je o prvom dogovoru koji je ujedinio međunarodnu zajednicu u cilju održavanja svjetske temperature na 'znatno ispod' dva stupnja u odnosu na predindustrijsko razdoblje, ili na 1,5 ako je to moguće.

Na skupu u Glasgowu 2021. fosilna goriva su se po prvi puta proglasila glavnim izvorom globalnog zagrijavanja, no pod pritiskom Kine i Indije završni tekst nije pozvao na njihovo potpuno napuštanje nego na smanjenje korištenja ugljena.

Što očekivati ove godine?

COP28 ove godine očekuje rekordnih 80 tisuća ljudi, tvrdi predsjedništvo UAE-a. Među njima će biti i papa Franjo. Emirati su pod kritikama i prije početka jer su za predsjedavajućeg skupom odabrali Sultana Al Džabera, čelnika nacionalne naftne kompanije ADNOC.

No Džaber i ostali vide tu konferenciju kao priliku da predstavnici energetskih tvrtki raspravljaju o zelenoj tranziciji s fosilnih goriva, ponovno glavnoj temi rasprava.

Predsjedništvo COP-a odredilo je konkretne ciljeve za 2030.: utrostručiti svjetske kapacitete proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, udvostručiti energetsku učinkovitost i proizvodnju energije iz vodika. U UAE-u će se po prvi puta govoriti i o dosadašnjem napretku svijeta u postizanju ciljeva iz Pariza.

Tehničko izvješće objavljeno u rujnu zaključilo je da je svijet daleko od zacrtanog te da je mnogo 'više potrebno na svim frontama'.

Kao i uvijek, u središtu rasprava bit će novac. Bogate zemlje obvezale su se na financijsku pomoć državama u razvoju kako bi im pomogle u nošenju s posljedicama klimatskih promjena te u tranziciji, no to obećanje zasad nije ispunjeno.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'