zanimljiva prepiska

Kovačević u SMS-u arhitektici o uređenju stana: Platila si unaprijed, majstori kasne, nitko te više ne šljivi

09.04.2021 u 21:21

Bionic
Reading

Bivšem čelniku Janafa Draganu Kovačeviću, osumnjičenom za primanje mita i nezakonitog pogodovanja, kao i trojici njegovih suosumnjičenika - vlasniku tvrtke Cefis Ivanu Širiću, bivšem direktoru Sektora sigurnosti i zaštite u Janafu Vladi Zoriću i direktoru tvrtke M.G.S. Edi Seifriedu - određen je jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Uskok tereti Kovačevića da je kao predsjednik Uprave Janafa od ožujka 2012. do 16. rujna 2020. u namještenom natječaju osigurao Širićevoj tvrtki dodjelu niza informatičkih poslova, vrijednih 18,2 milijuna kuna, u zamjenu za stanove u zagrebačkom Ban centru i splitskom Žnjanu te za automobil Alfa Romeo Giulietta i najam automobila marke Lexus.

Pritom je Kovačević, dodaje Uskok, dogovorio sa Širićem da prikrije vlasništvo nad nekretninama i pokretninama vrijednim 2,8 milijuna kuna tako da ih uknjiži na Širićevu tvrtku. Zbog stana u Splitu trebalo bi biti saslušano više svjedoka, a među njima i Ivan Vrdoljak, bivši šef HNS-a, koji je nakon odlaska iz politike otišao u poduzetnike. Kao poduzetnik ima više tvrtki, a jedna od njih je i Sunčani Žnjan, tvrtka od koje je Cefis, kako se sumnja, kupio splitski stan koji je bio mito za Kovačevića, piše Večernji list.

Da je spomenuti stan Kovačevićev, iako se službeno vodi na Cefis, USKOK zaključuje iz brojnih SMS-ova i razgovora koje Kovačević izmijenio s arhitekticom, kojoj je kazao da će joj dati kontakt osobe koja ima ključ stana. Kasnije ju je pitao je li bila u stanu, a ona mu je odgovorila da jest, da je kupaonica premala, pa se treba razbiti zid, da mu dolazi namještaj za kuhinju iz Italije, na što joj on kaže: “Nemoj samo da je iz Italije, da nam ne donese kakav virus.”

Nadalje, Kovačević u kasnijim razgovorima predbacuje arhitektici što su rokovi za dovršetak stana prekoračeni te joj savjetuje da majstore ne plaća unaprijed.

“Sve si plaćala unaprijed i onda j.... ga, nitko te više ne šljivi poslije. Ja dolazim na kraj, više neću u tome sudjelovati, počinjete me zamarati... Kasnite tri mjeseca, tako nešto još nisam vidio da se toliko kasni”, govori Kovačević arhitektici početkom rujna 2020.

  • +3
Kovačevićev stan u Splitu Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Petranović

Dvadesetak dana nakon toga je uhićen, a na njegovu nesreću, u mobitelu kojeg se prije uhićenja pokušao riješiti, ostala je njegova korespondencija stara nekoliko godina.

Dizajnerica mu je slala i fotografije računa ili ponuda za namještaj, pa je tako kuhinjske aparate platio 28.868 kuna, 12 stolaca je platio 10.248 kuna... On je njoj pak slao mjere pojedinih elemenata ili aparata, a ona njemu poruke da su stolari uzeli mjere. Kada joj je s nekog oglasnika poslao fotografiju nekog stana koji je opisan kao mali dragulj, ona mu je odgovorila: “Tvoj će biti ljepši.”