OGLASIO SE HBOR

Kovačev: Nikada nije bilo pritisaka od strane premijera!

29.05.2014 u 17:51

Bionic
Reading

Nakon jutrošnjih medijskih napisa o kreditu HBOR-a koji je dobila autopraonica bivše Milanovićeve šogorice, ali i riječi koje je na press konferenciji u Rijeci izrekao Slavko Linić, kao naručena je u Saboru došla rasprava o godišnjem financijskom izvještaju HBOR-a za 2013. Bila je to prilika da se o medijskim napisima oglasi i šef HBOR-a u odlasku Antun Kovačev

'Što se tiče praonice, praonica je riješena u okviru okvirnih iznosa kredita koje je HBOR iz kredita ili izvora KFE-a odobrio poslovnim bankama. Dakle to je kredit gdje nije HBOR donio odluku nego je odluku donijela poslovna banka, a HBOR je dao suglasnost jer je na temelju izvješća poslovne banke vidio da se radi o kreditu koji se uklapa u taj kreditni program', pojasnio je Kovačev zastupnicima na koji način je bivša Milanovićeva šogorica dobila kredit za svoju autopraonicu.

Neke stvari i krediti zbog kojih se HBOR prozivao proteklih mjeseci, tvrdi Kovačev, izvučeni su iz konteksta.

'Nisu krediti HBOR-a darovnice, nisu to poklonjena sredstva. Za te kredite treba dati u zalog ono što se financira, treba dati dodatnu bilo imovinu trgovačkog društva, bilo privatnu imovinu i u puno puta kad to nije dovoljno tražimo osobne mjenice i zadužnice, dakle taj koji je dao osobne mjenice i zadužnice on je stavio pod zalog i djedovinu i očevinu i ono što je sam stvorio i što misli da će stvoriti u budućnosti. Žao mi je što se HBOR ovih zadnjih pet mjeseci našao u unakrsnoj vatri optužaba za pojedine kredite. Da je bilo pojedinih loših odluka, bilo je ili nisu bile dovoljno provjerene kod namjenskog trošenja, ali ja vas uvjeravam da je to zanemarivo u odnosu na ukupne kredite', kazao je Kovačev.

Nakon što se obratio zastupnicima, Kovačeva su dočekala i novinarska pitanja, a jedno od njih je bilo, vezano uz izjave Slavka Linića, da je HBOR 2013. izdavao kredite pod pritiscima.

'Pritisaka je bilo i 2013. i prethodnih godina. Dakle uvijek i mi u Upravi i referenti koji rade na kreditima, ako ih nazove gradonačelnik, župan, ministar, saborski zastupnik ili sam poduzetnik, imaju svojevrstan pritisak, ali to je uobičajno ne samo u Hrvatskoj nego svugdje. Ja mogu odgovorno kazati da mi tim političkim pritiscima ne podliježemo. Da smo podlijegali, onda rezultati HBOR-a i njegov ugled ne bi bio ovako visok kao što je', tvrdi Kovačev.

Kazao je kako je i zastupnicima iznio kvalitetu portfelja HBOR-a. 'Oni koji su klasificirani u A su 85 posto, B, djelomično naplativa potraživanja, iznose 13 posto, a samo dva posto su poduzetnici ili poduzeća u C koji su nenaplativa potraživanja. Na kraju 2013. godine mi smo imali samo 5,2 posto dospjelih nenaplaćenih potraživanja. S druge strane, ugled kod međunarodnih financijskih ustanova HBOR-a je izuzetno visok jer u prošloj godini kad je rejting Hrvatske pao, a samim time i rejting HBOR-a, mi smo dobili povoljne kredite, i to 650 milijuna eura od međunarodnih financijskih ustanova pod istim uvjetima kao i prethodnih godina', kaže Kovačev, dodavši da su upravo ta nenaplaćena potraživanja 'dokaz da HBOR nije radio po nikakvom političkom diktatu, nego po profesionalnim bankarskim kriterijima.'

Upitan je li bilo pritisaka od ove vlade i ministara, Kovačev je rekao: 'Lijepo sam i otvoreno kazao da je pritisaka uvijek bilo, ako ćete shvatiti kao pritisak kad vas netko nazove i kaže: 'Čuj, daj pogledaj taj i taj zahtjev da li se može odobriti.' To ja prije svega shvaćam kao borbu za očuvanje radnih mjesta i što većeg broja poduzetnika, posebno u ovom vremenu krize. Nisam nikada to doživio na brutalan način kao da mi je netko rekao 'morate to odobriti'.'

Novinare je zanimalo je li bilo pritisaka od strane premijera Milanovića. 'Ja premijera uopće nisam čuo ni u jednom slučaju, prema tome nikakvih takvih pritisaka nije bilo', kazao je Kovačev.
335332,335323,335259,335309