STATUS KANDIDATA

Kovač podržao kandidaturu BiH za EU

15.02.2016 u 13:10

Bionic
Reading

'Hrvatska pozdravlja bosanskohercegovački čin podnošenja zahtjeva za članstvo u Europskoj uniji, vrlo važan korak u jačanju nama susjedne države', kazao je jutros hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač na sastanku Vijeća za vanjske poslove (FAC) u Bruxellesu, dodajući kako Hrvatska prema BiH ima posebnu odgovornost jer u toj zemlji pored Bošnjaka i Srba žive i Hrvati kao ustavotvoran narod

Hrvatska pozdravlja čin podnošenja kandidature Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji. To je vrlo važan korak na putu uključenja BiH u EU. Hrvatska kao susjedna zemlja, kao zemlja potpisnica Daytonskog sporazuma, ima posebnu odgovornost. U BiH žive Hrvati s prijateljima Bošnjacima i Srbima kao ustavotvoran, ravnopravan narod i ovaj čin podnošenja kandidature bit će prvi korak u jačanju države kao takve. Perspektiva članstva u EU poticaj je za preobrazbu društva na temelju zajedničkih europskih vrijednosti', izjavio je Kovač.

Ministar Kovač je istaknuo kako će put prema EU biti mukotrpan proces, ali da je bitno da je on pokrenut.

'BiH će u Hrvatskoj imati snažnog partnera u provedbi svih onih reformi koje su potrebne kako bi jednog dana bio postignut cilj ulaska u EU. Bit ćemo strogi, ali pošteni na putu pomaganja i ocjenjivanja provedbi reformi u BiH na putu prema EU', kazao je Kovač.

Pritom je istaknuo da će za BiH vrijediti isti kriteriji kao i za druge kandidatkinje, što vrijedi i kada je u pitanju prilagodba Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju kako bi se u obzir uzelo članstvo Hrvatske u EU.

Na upit hoće li novo izborno zakonodavstvo koje se najavljuje u BiH riješiti hrvatsko pitanje u BiH, odnosno pitanje izbora članova Predsjedništva i Doma naroda, Kovač je istaknuo da Hrvatska podržava ravnopravnost tamošnjih Hrvata.

'Podržavamo ravnopravnost Hrvata u BiH, koji su ustavotvoran narod u BiH zajedno s prijateljima Bošnjacima i Srbima, i podržat ćemo svako rješenje koje će tu ravnopravnost zaista ostvariti', rekao je Kovač.

Šef hrvatske diplomacije naglasio je da je proces priključenja EU iznimno težak, posebice s obzirom na krize kroz koje prolazi EU, od migrantske do dužničke krize te do pitanja ostanka Velike Britanije u EU.

'Stoga proširenje za EU nije u prvom planu, ali time se ne trebaju opterećivati BiH ili druge susjedne zemlje. Bitno je da budu motivirani, a da mi u EU budemo spremni primiti ih kada ispune kriterije', zaključio je Kovač.