MINISTRI O PRIJETNJAMA S ISTOKA

Kotromanović: Optužnice iz Srbije? Samo neka dođu!

21.11.2012 u 13:36

Bionic
Reading

Ministar branitelja Predrag Matić izjavio je, komentirajući nakon sjednice Vlade najave iz Srbije o otvaranju šest novih slučajeva za ratne zločine u Oluji, kako su generali Ante Gotovina i Mladen Markač 'haškom presudom oslobođeni i to treba poštovati'

'Kad bih htio biti ironičan rekao bih da ih potpuno razumijem. Tako se i Hrvatska ponašala u proteklih 10 godina kad smo pokušali i svijetu i svima objasniti da je Oluja bila legitimna operacija oslobađanja hrvatskih teritorija. Ne niječemo da su se tijekom, a više poslije operacije Oluja dogodile stvari na koje nismo ponosni – želimo procesuirati te stvari', rekao je ministar Predrag Matić

Podsjetio je kako 'cijeli svijet promovira individualizaciju krivnje, pa tako i Hrvatska'. 'Gotovina i Markač ne mogu odgovarati za nešto što nisu počinili', odlučan je ministar Matić.

Na upit što ako Srbija doista pokrene postupke protiv Gotovine i Markača, odnosno hoće li smjeti u tom slučaju napuštati Hrvatsku i slobodno putovati, Matić je odgovorio kako to 'nije pitanje za njega i da to stvarno ne zna'.

I po mišljenju ministra obrane Ante Kotromanovića generali su 'pravomoćno oslobođeni krivnje i nemaju se čega bojati', a kad su u pitanju moguće optužnice, samo je više puta kratko ponovio: 'Neka dođu.'

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić za navode o mogućim optužnica iz Srbije samo je rekla kako je presuda 'definitivna odluka i nema dalje'.

'Razumijem da je sve politizirano u prošlim godinama i da su postojali različiti politički momenti, ali kako je tako je. Odlučili smo se držati procedure i kad je kako ti se sviđa i kad je kako ti se ne sviđa. Držimo se institucionalne procedure i držat ćemo se. Ta je procedura na snazi, važi za međunarodno pravo i u tom pogledu je to jedan i pravi saveznik', ocijenila je Pusić.

Na upit privatizira li Vuk Jeremić svoju ulogu u UN-u, samo je kratko rekla kako je na njima, budući su oni utemeljili Haški sud, da reagiraju u tom slučaju.

Vladimir Vukčević iz srbijanskog Tužiteljstva za ratne zločine najavio je kako će ta institucija, nakon pravomoćnosti presude u Haagu protiv hrvatskih generala, aktivirati predmete povodom zločina izvršenih u akciji Oluja. Najavio je otvaranje šest novih slučajeva na osnovi dokaza koje Tužiteljstvo za ratne zločine posjeduje, prenosi B92.