NAJNIŽA RAZINA VLASTI

Najveći hit kotarskih izbora u Splitu vaterpolska je zvijezda: Rasturio u kvartu oko Spaladium arene

05.09.2022 u 12:02

Bionic
Reading

Nedjeljni izbori u Splitu, na kojima su se birala vodstva 34 gradska kotara i mjesna odbora, protekli su u dominaciji nezavisnih kandidata i njihovih lista koji su osvojili vlast u više gradskih četvrti. Najveći ukupni broj vijećnika i dalje ima HDZ kao jedina stranka koja je imala kandidate u baš svim kvartovima, a u njih pet jedini su imali listu - no i dalje su u vidljivom padu, izgubivši nekoliko dosad čvrstih uporišta

Brojke govore da su prije četiri godine osvojili vlast u 24 gradske četvrti, a sada se hvale apsolutnom većinom u tek njih 11.

Vodeći dvojac splitskog SDP-a, Damir Barbir i Davor Matijević, osvojio je vlast u svojim velikim četvrtima Blatine i Trstenik, ali ova stranka u drugim dijelovima grada također bilježi nešto mršavije rezultate, pod kontrolom imaju još jedino Gripe. Stranka Centar Ivice Puljka po prvi put se natjecala pod tim imenom na polovici biračkih mjesta i zabilježila solidne rezultate, no ponovno nisu uspjeli osvojiti većinu na Žnjanu, u četvrti u kojoj gradonačelnik i njegova supruga Marijana žive i iz koje je započeo njihov politički put.

Njihov kandidat Mario Lolić pobijedio je u naselju Žrnovnica i po svemu sudeći svrgnuo s vlasti HDZ, za većinu će mu nedostajati jedan glas splitskog Mosta. Žrnovnica je jedan od zvučnih HDZ-ovih poraza na gradskoj periferiji: ova stranka izgubila je i Šine na kojima je pobijedila nezavisna kandidatkinja Marina Kovačević, zatim Neslanovac gdje vlast preuzima nezavisni Ante Popović uz podršku Mosta, te Ravne Njive gdje je kandidatkinja desnice Lucija Veštić potukla stranačkog veterana Mirka Ramljaka.

  • +4
Kotarski izbori u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Josko Supic / CROPIX

Bez vlasti ostaju i na Splitu 3 te na Bolu, no posebno bolan poraz je u naselju Sirobuja: ondje ih je usprkos snažnoj kampanji potukao nezavisni veteran Ivica Grubišić Gire koji je osvojio čak pet mandata nasuprot HDZ-ovih dva.

Nezavisni kandidati ipak su hit nedjeljnih izbora: u samom gradskom središtu u kotaru Grad apsolutnu većinu osvojila je lista Getana, u velikom Spinutu mladi i nezavisni Luka Kovač Levantin potukao je i ljevicu i desnicu, a popularni vaterpolist i reprezentativac Hrvatske Jerko Marinić Kragić na Lovretu je usred Europskog prvenstva u obližnjoj Spaladium areni pobijedio sve ostale i za većinu će mu nedostajati tek jedan glas.

Uvjerljivu pobjedu u četvrti Kman odnio je nezavisni Marko Pavić, a najviše glasova u povijesnom Varošu otišlo je također nezavisnom Vjeki Santriću.

Ukupno, odaziv na ove splitske izbore iznosio je oko 11 posto i bio je nešto viši nego inače.

Splitski gradski kotari i mjesni odbori u svojim vijećima imaju po sedam zastupnika koji svoje dužnosti obavljaju volonterski. Njihov godišnji proračun ovisi o postotku građana koji uredno plaćaju komunalnu naknadu, a u pravilu se kreće oko 150 tisuća kuna i dovoljan je tek za sitne komunalne intervencije.