Korijander - začin mjeseca!

Korijander - začin mjeseca!

28.03.2012 u 12:07

Bionic
Reading

Sigurna sam da mnogi od vas kupuju i sade začinsko bilje u ovom trenutku. Obratite pažnju na korijander i njegovu neizbježnost u jednoj od gredica ili balkonskih teglica

Svježi korijander jedan je od mojih omiljenih začina i u posljednjih mjesec dana stavljam ga u gotovo sva jela od rižota, juhica, salata do mesa i ribe.


Spremam ga se i zasaditi u balkonsku teglicu/gredicu i staviti uz bok bosiljku,kadulji, vlascu, peršinu, ružmarinu i timijanu

Osim što pojačava libido i time ulazi u kategoriju još jedne od afrodizijačkih biljčica, ima i mnoga, druga, ljekovita svojstva.

Proljeće je vrijeme čišćenja pa će vam dobro doći par korisnih informacija o korijanderu kao začinu/lijeku koji poboljšava protok krvi, djeluje razgradivo na masne naslage, uklanja probavne smetnje (nadutost i grčeve) i čisti organizam od toksina i teških metala.

Svim migreničarima, kojima proljeće inače teško pada, bit će lakše kad pročitaju
da im konzumiranje svježeg korijandera u salatama, juhama i jelima od povrća može pomoći u uklanjanju migrene. Isto tako pogodan je za ublažavanje bolova uzrokovanih reumom i artritisom.


Svježi korijander možete pronaći na tržnicama i u prodavaonicama zdrave hrane. Svidjet će vam se njegov okus koji kao da je spoj peršina, limuna i kadulje

Zato, ako se za male pare poželite očistiti od toksina i teških metala i pritom skinuti koju kilicu svako jutro popijte sljedeći pripravak:

Natrgajte listiće stručka svježeg korijandera, smjestite ih u posudu, prelijte vodom i ostavite ih tako preko noći. Ujutro, na tašte, popijte vodu u kojoj se kupao korijander zajedno s listićima koje pritom nemojte prožvakati.

Ako vam je nezamislivo gutati lišće bez žvakanja prethodno ga usitnite kao što
to činite s peršinom kojega ste naumili ubaciti u kakvo jelo prilikom kuhanja.


Pesto od korijandera

1 režanj češnjaka
1/2 šalice indijskih oraščića
1 veći stručak svježeg korijandera
2 žlice limunovog soka
6 žlica maslinovog ulja
morska sol

Korijander i ulje dobro izmiksajte štapnim mikserom. Prebacite smjesu u blender, dodajte ostale sastojke i miksajte dok se ne pretvore u glatku smjesu.
Ako je smjesa pregusta dodajte malo vode. Pesto pokušajte jesti svakodnevno, namazan na komad tostiranog kruha i bit ćete - uberšlank!