na čekanju

Korlaet: O Jarunskom mostu se razmišlja. Barić: Od toga neće biti ništa

23.05.2023 u 13:38

Bionic
Reading

Skupština Grada Zagreba nije usvojila prijedlog nezavisnog zastupnika Ivice Lovrića da gradonačelnik Tomislav Tomašević poduzme sve potrebno za izgradnju Jarunskog mosta, uključujući financije u rebalansu proračuna. Razlog za odbijanje leži prije svega u činjenici da nova gradska vlast dvoji treba li se most graditi na predviđenom mjestu i u kakvom poprečnom profilu

'Jarunski most jedan je od ključnih infrastrukturnih projekata. Odmakao je daleko u pripremnoj fazi, ali stekao sam dojam da se od njega želi odustati. Riječ o projektu koji ide produženom Vrapčanskom, prolazi zapadnom stranom jezera, prelazi Savu i izlazi na Jadransku aveniju. Ishođene su lokacijske dozvole, predviđena je gradnja u tri etape i dio zemljišta je otkupljen. Neshvatljivo je da su protekle dvije godine, a da se na projektu Jarunskog mosta nije napravilo ništa', kazao je uvodno Lovrić.

Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika, kazao je da je natječaj za projekt mosta proveden 2006./07. godine.

'Prošlo je više od petnaest godina, a nas se proziva za nepostupanje. U svibnju 2021. godine, dok ste još bili na vlasti, projektanti su dobili zadatak da naprave novi idejni projekt i stvar je ponovno 'zatrokirala'', kazao je Korlaet.

Dodao je da je za Jarunski most, ali je upitno treba li biti na tom mjestu i pod kojim uvjetima.

'Most prolazi blizu jezera, 40 metara je širok, ima dva traka te kolnik za tramvaj. Želimo promisliti trasu i profil i naručili smo prometnu studiju koja će pokazati tko su korisnici tog mosta. Most je u ovoj fazi procijenjen na 300 milijuna kuna. Nije to mali novac i nije da se o mostu Jarun ne razmišlja. Samo se razmišlja odgovorno, kao i o zapadnijim trasama kao alternativi', kazao je Korlaet.

Mario Župan u ime kluba HDZ-a i HSLS-a ustvrdio je da od mosta koji je prijeko potreban za zapadni dio grada u ovom mandatu neće biti ništa.

U pojedinačnoj raspravi uključio je arhitekt Otto Barić (nestranački) ustvrdivši da je šteta ne ići s tim projektom jer bi u realnosti od mosta bilo koristi.

'Tamo se stvara novi dio grada koji će biti zagušen. Nema šanse da se most napravi u ovom mandatu, a pitanje je hoće li se i u sljedećem. Trasa je dobra, a poprečni profil da se popraviti i kroz razradu. On bi se pomoću projektanata dao razraditi. Ako se to ne pokrene, to je izgubljena prilika za taj dio grada', smatra Barić.

Lovrić je zaključno naveo da Zagreb ima pet cestovnih mostova te da su dva sagrađena u mandatu bivše vlasti – Jankomirski 2006., koji je temeljito napravljen, i Domovinski. Smatra da Jarunski most nije jedini koji treba Zagrebu.

'Treba ih još do Jankomirskog mosta', kazao je.

Korlaet je naveo da je studija koju je bivša vlast naručila za Jarunski most 2019. godine pokazala da on na tom mjestu ne bi bio dobar.

'S tim niste htjeli ići van jer vam to nije odgovaralo', zaključio je Korlaet.

  • +2
Skupština Grada Zagreba Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic