U ČETVRTAK U ZAGREBU

Konferencija o srednjoeuropskom identitetu Hrvatske

10.06.2015 u 12:19

Bionic
Reading

Institut za europske i globalizacije studije (IEGS) održat će međunarodnu znanstvenu konferenciju na temu 'Srednjoeuropski identitet Hrvatske' koja će se održati u četvrtak u Zagrebu u Kući Europe

Svrha je konferencije propitati pojam Srednje Europe u povijesti 20. stojeća, s posebnim osvrtom na promjene u tom prostoru nakon pada Berlinskog zida te potaknuti promišljanje srednjoeuropske dimenzije hrvatskog kulturnog identiteta na srednjoeuropsku dimenziju hrvatskog kulturnog identiteta.

Cilj ove konferencije jest otvoreno raspraviti teme poput: kako shvaćamo identitet i njegove promjene, postoji li (ili je postojao) srednjoeuropski identitet i što on označava, što je Srednja Europa danas, a što je bila jučer te u što se može/treba pretvoriti sutra, uloga Srednje Europe unutar EU-a i uloga V4, Srednja Europa u političkom, kulturnom i svakodnevnom diskursu i Hrvatska i njezin srednjoeuropski identitet u prošlosti i danas.

Na skup su pozvani sveučilišni profesori iz Hrvatske, Mađarske, Slovačke, Češke, Poljske, Slovenije, predstavnici Ministarstva vanjskih poslova RH, veleposlanici V4 u RH i novinari. Skup će otvoriti Anđelko Milardović, predsjednik IEGS-a, nakon čega slijede cjelodnevni paneli.