BIZARNO SUĐENJE

Konačno presuda u aferi Vatileaks

08.07.2016 u 09:31

Bionic
Reading

Presuda protiv pet osoba optuženih u aferi Vatileaks trebala bi biti donesena u četvrtak poslijepodne, objavljeno je iz Vatikana, prenosi Reuters. Vatikansko pravosuđe podiglo je optužnice protiv pet osoba za 'zločinačko udruživanje' i krađu i objavljivanje povjerljivih dokumenata o malverzacijama u Svetoj Stolici. Presuda će biti točna na i na trenutke bizarnog suđenja čiji glavno protagonist je bio stručnjak za odnose s javnošću Talijanka Francesca Chaouqui i španjolski svećenik Angel Lucio Vallejo Balda, blizak organizaciji Opus Dei

U završnom obraćanju sudu Chaouqui koji je postao ocem prije tri tjedna je kroz plač apelirao na sud da ne želi da joj dijete prve godine života provede u zatvoru. Tužitelji traže tri godine i devet mjeseci zatvora za nju. Chaouqui, Vallejo i njegov pomoćnik Nicola Maio su optuženi za formiranje zločinačke organizacije koja je osmislila urotu s ciljem razotkrivanja privatnih dokumenata. Pravni eksperti ne očekuju da će Chaouqui ići u zatvor čak i ako bude osuđena.

Nekadašnji suradnici Chaouqui i Vallejo cijelo suđenje proveli su prebacujući krivnju jedno na drugo. On je tvrdio za nju da je bila ambiciozna i manipulativna željna brzoj napredovanja na društvenoj ljestvici te ga je zavela i iskoristila te se okrenula protiv njega kada nije dobila stalnu poziciju u Vatikanu. On je tvrdio da ga je navela da povjeruje da špijunka koja će otkriti tajne o njegovom privatnom životu ako joj ne sredi prominentan posao u Vatikanu. Navodno mu je slala tekstualne poruke pune uvreda i referenci na njegovu navodu homoseksualnost.

U završnom obraćanju Chaouqui je optužila Valleja da laže i porekla da su ikad bili ljubavnici. Porekla je da je dala dokumente novinarima. Vatikan kao najmanja država na svijetu ima svega dvije ćelije, ali na osnovi bilateralnoj sporazuma s Italijom osuđeni u Vatikanu mogu služiti zatvorsku kaznu i talijanskim zatvorima ako Sveta stolica to zatraži. Međutim većinu presuda manjih od tri godine za manje zločine Italija učestalo poništava zbog pretrpanosti zatvora.

Vatikan je izvan zakona stavio objavu službenih dokumenata 2013. nakon odvojenih skandala curenja dokumenata koje su mediji nazvali aferom Vatileaks i koja je dovela do neočekivanog povlačenja pape Benedikta XVI. Dva novinara među pet optuženika – Gianluigi Nuzzi i Emiliano Fittipaldi – optužena su da su pritiskali spomenuto troje da im predaju dokumente koje su potom objavili u svojim knjigama.

Nuzzijeva knjiga 'Trgovci u hramu' ('Merchants in the Temple') govori između ostalog o pogrešno usmjerenim donacijama, nestanku milijuna eura prikupljenih iznajmljivanjem i pohlepnim svećenicima. Fittipaldi, autor 'Pohlepe' (Avarice), tvrdi da je fondacija koja je osnovana kako bi podržala dječju bolnicu, platila 200.000 eura za renoviranje stana drugog čovjeka u Vatikanu Tarcisija Bertonea, kao i da su sredstva donacija za pomoć siromašnima otišli na troškove upravljanja Vatikanom.