IPAK SE KREĆE

Konačno počinje izgradnja novog autobusnog kolodvora u Rijeci

01.12.2023 u 08:00

Bionic
Reading

U Rijeci nakon više desetljeća iščekivanja, konačno počinju radovi izgradnje novog autobusnog kolodvora i kompleksa "Zapadna Žabica", javlja HRT. Investitor ulaže 70 milijuna eura i obećava završetak za dvije godine. Riječki gradonačelnik ne žali što je Grad svoj teren prodao privatnom ulagaču

Još u mandatima bivšega riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela građani su slušali o izgradnji novog autobusnog kolodvora, no sve je ostalo na obećanjima. Ni aktualni gradonačelnik istog političkog predznaka nije uspio pokrenuti projekt sredstvima gradske blagajne.

'Ja ću podsjetiti da je to zemljište prodano za 11 milijuna i 300 tisuća eura čime smo konsolidirali gradske financije. Kreditno zaduženje od 70 milijuna eura koliko podrazumijeva cjelokupna investicija je nezamislivo na gradski proračun od 180 milijuna eura koliko je on projiciran za iduće razdoblje', rekao je Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke, za HRT.

Pa je ugovor tako potpisan s privatnom tvrtkom koja bi projekt trebala zgotoviti za dvije godine.

'Za početak će to biti radovi koji se možda neće vidjeti s ulice jer neće biti teške mehanizacije. Skidamo pokrov postojeća dva skladišta i onda idemo dalje, usporedo s rušenjem će ići pivotiranje i dalje izgradnja', pojasnio je Ibrica Zulfikarpašić, predstavnik investitorske tvrtke.

U kompleksu neće biti samo autobusni kolodvor.

'On podrazumijeva 800 parkirnih mjesta, garažu, autobusni kolodvor sa 14 perona i 8000 kvadratnih metara komercijalnih sadržaja u bruto površini', kazao je Filipović.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

No, budući da radovi počinju prekosutra, ukidaju se postojeća 194 parkirališna mjesta na Žabici.

'Sa četvrtkom u ponoć prestaje radom parking Žabica. To na prvu zvuči ne lijepo, međutim, kako su taj prostor koristili izrazito mali broj građana, svega desetak, oni će moći dalje koristiti zonu zapad', rekao je Željko Smojver, direktor TD 'Rijeka plus'. Za stanare s povlaštenim kartama, mjesta će biti i u novom kompleksu, obećao je gradonačelnik.