DRAMATIČNO PISMO NOVINARA

Kome je u interesu propast Hrvatskog radija Vukovar?

03.05.2012 u 09:04

Bionic
Reading

Podružnica Sindikata novinara Hrvatske na Hrvatskom radiju Vukovar uputila je, u povodu Dana slobode medija, pismo svojim čitateljima, kolegama novinarima, ali i vlasnicima u kojem upozorava na vrlo teško stanje u kojem se našla ta medijska kuća. Pismo koje je potpisala sindikalna povjerenica Amalija Lovrić prenosimo u cijelosti

'Danas, 3. svibnja, obilježavamo Dan slobode medija i tim smo povodom umjesto uobičajenog pisma o stanju u medijima u Hrvatskoj i svijetu, odlučili postali vam pismo koje govori o stanju u medijskoj kući Hrvatski radio Vukovar d.o.o., tj. našoj kući.

Razlog je potpuna neodgovornost vlasnika Hrvatskoga radija Vukovar prema poslovanju ove medijske kuće koja u uvjetima globalne financijske krize više ne može samostalno osigurati sredstva za redovitu isplatu plaća.

Sindikat novinara Hrvatske - Podružnica Hrvatski radio Vukovar još je krajem prošle godine predvidjela ovakav razvoj situacije te je s poslodavcem potpisala Sporazum o smanjenju plaće od 10 do 30 posto, ovisno o radnom mjestu i visini plaće, kako se ne bismo doveli u poziciju da ostanemo bez ikakve plaće. No upravo se to dogodilo.

Uz smanjenje troškova, na plaćama i drugim izdacima, ipak danas, 3. svibnja, još uvijek nismo primili ni tu umanjenu plaću za ožujak i prema sadašnjoj situaciji nema izgleda da ćemo je skoro primiti.

U isto vrijeme naši vlasnici, a to su Grad Vukovar, općine Tompojevci, Bogdanovci i Lovas, gradske tvrtke Komunalac i Vodovod te dvije udruge proistekle iz Domovinskog rata, ne poduzimaju ništa kako bi riješile tešku financijsku situaciju koja se kuha već duže vrijeme na ovom radiju.

Je li nekome cilj da radio propadne i nagomila dugove, pa da nas preuzme neki od medijskih tajkuna ili je u pitanju čisti nemar prema vlastitoj imovini kao što je to praksa u Hrvatskoj proteklih godina zbog čega su uništena brojna poduzeća, a mnogi radnici ostali bez posla?

Hrvatski radio Vukovar pravni je sljednik legendarnoga radija koji i u najtežem ratnom stradanju 1991. pri opsadi Vukovara nije odustajao od prenošenja istine zbog čega je dio zaposlenika izgubio živote.

Sudbina ovog radija, koji je niknuo iz pepela u danima progonstva i na leđima malobrojnih upornih zaposlenika, u ovom je trenutku neizvjesna. Ruke su nam vezane jer kao zaposlenici ne odlučujemo ni o čemu, osim o vlastitim poslovnim obvezama, a oni koji odlučuju o našim sudbinama, imaju vremena napretek i naravno, redovite plaće.

Poštovani članovi skupštine, za dobrobit Hrvatskog radija Vukovar, budite odgovorni članovi društva i kao vlasnici snosite odgovornost za odluke koje ste donosili proteklih godina. Ako niste u mogućnosti ispuniti vlasničke obveze, predajte svoje udjele u vlasništvu Hrvatskog radija Vukovar onima koji to znaju i mogu, jer zaposlenici radija savjesno rade i za pošten rad očekuju redovitu plaću kao što plaću imaju i zaposlenici vaših udruga, tvrtki, općina i grada.

Moram i naglasiti kako je Hrvatski radio Vukovar među 15 najslušanijih radijskih postaja u državi, imamo koncesiju za područje Vukovarsko-srijemske i dio Osječko-baranjske županije. Naši zaposlenici vrijedno obavljaju svoje novinarske zadatke, a javnost ima pravo znati na informaciju.

Ovom prilikom čestitam kolegama, zaposlenicima medijskih kuća, Dan slobode medija i pozivam ih da objavom ovog pisma obavijeste javnost što se događa u Hrvatskom radiju Vukovar i ujedno nama pomognu u borbi za naše pošteno zarađene plaće.'