VITA JELA

Kome grakću Karamarkove crne vrane

25.02.2014 u 11:20

Bionic
Reading

Kome grakću Karamarkove crne vrane

Zahvaljujem! Moram reći da volim kad me ovako nadopunjuju – tako je Tomislav Karamarko reagirao na primitivno vrijeđanje šefa države na HDZ-ovom skupu u Omišu. Vođa glavne oporbene stranke s odobravanjem je prihvatio da se predsjednik Ivo Josipović naziva đubretom. Ali nije to bio jedini ispad zastrašujuće retorike koji je HDZ-ovo čelništvo razdragano pozdravilo. Silno ih je zabavljalo i prizivanje likvidacija. Na Karamarkovo šibanje aktualne vlasti kritikom, iz publike se zavikalo: 'U Kevinu jamu s njima!', na što su HDZ-ovi asovi iz prvog reda odgovorili aplauzom oduševljenja.

HDZ-ovi skupovi diljem Hrvatske, na kojima se obilježavaju obljetnice osnivanja stranke i usput članstvo mobilizira za skore europske izbore, pretvaraju se u paradu najnižih političkih strasti. Stranka se pod Karamarkovom komandom vraća u ono stanje kad je nad Hrvatsku prizivala crne vrane. Tamo gdje je bila prije trinaest godina, kada se na splitskoj Rivi Mesiću i Račanu pjevalo sramotno: 'Oj, Ivice i Stipane, pojest će vas crne vrane!'

Trebalo je mnogo vremena da HDZ raskine s takvim pjevanjem mržnje i političkog nasilja. Kad se raduje đubretarskom diskursu i ponovnom otvaranju jama, kad prihvaća ne samo necivilizirane, nego i prijeteće retoričke ispade, Tomislav Karamarko HDZ vodi tamo odakle se ta stranka proteklih godina jedva izbavila. S tim da je morbidne pjesmuljke svojedobno pjevala rulja, sada ih s radošću prihvaćaju stranački prvaci. S njima na čelu, HDZ pada niže nego što je ikad bio.