zasad uspješni pregovori

Kolumbija i pobunjenici iz ELN-a produljili primirje za šest mjeseci

06.02.2024 u 10:56

Bionic
Reading

Kolumbijska vlada i pobunjenici Nacionalne oslobodilačke vojske (ELN) produljit će primirje za još šest mjeseci, priopćile su obje strane.

Prvih šest mjeseci primirja isteklo je prošlog tjedna, a potom je produljeno na pet dana.

Pregovarači s obje strane, koji su se sastali u Havani, naznačili su da će bilateralni, nacionalni i privremeni prekid vatre (BNTFC) trajati 180 dana.

ELN je odlučio "jednostrano i privremeno obustaviti ekonomska pritvaranja, što je obveza koju će pratiti Mehanizam za nadzor i verifikaciju", navodi se u priopćenju objavljenom oko ponoći.

Iako je ELN obustavio otmice tijekom pregovora, njezini čelnici tražili su od vlade financijska sredstva za svoje borce, što je jedno pitanje u pregovorima.

Vlada predsjednika Gustava Petra obnovila je mirovne pregovore s ELN-om 2022. godine kao dio politike "potpunog mira" kako bi se okončao šest desetljeća dugi sukob u toj južnoameričkoj zemlji, u kojemu je ubijeno više od 450.000 ljudi.

Petrova vlada dosad je održala šest rundi mirovnih pregovora s ELN-om. Taj proces podržavaju Meksiko, Norveška, Venezuela, Kuba, Brazil i Čile koje sudjeluju u pregovorima kao zemlje jamci.

Kolumbijski predsjednik pregovara i s Estado Mayor Central (EMC), najvećom oružanom skupinom bivših pobunjenika Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC).