policija na terenu

Kolodvori u Barceloni i Madridu otvoreni nakon lažne uzbune o bombi

07.11.2018 u 12:20

Bionic
Reading

Željeznički kolodvori Sants u Barceloni i Atocha u Madridu ponovno su otvoreni u srijedu nakon lažne uzbune zbog mogućeg eksplozivnog sredstava unesenog u vlak na toj liniji

U Barceloni je prilikom ulaska u vlak jedna žena prošla rutinsku kontrolu te unijela torbu no zaštitari su nakon toga na na skeneru uočili moguće eksplozivno sredstvo.

Zaštitari kompanija ADIF, nadležne za željeznički prijevoz, obavijestili su oko 8 sati katalonsku policiju navevši kako je žena možda unijela granatu.

Nakon što policija nije pronašla ženu zaključila je kako je ona vjerojatno već u brzom vlaku za Madrid. Tamošnji kolodvor Atocha je odmah preventivno zatvoren a na teren je izašla nacionalna policija s dugim cijevima. Kada je vlak stigao u 10.15 sati policija je provjerila kofer osumnjičene žene i ustanovila da se radi o metalnoj kopči remena.

U 11 sati ponovo je otvoren promet između Barcelone i Madrida. Policija je priopćila kako je bila riječ o lažnoj uzbuni.

Mjere sigurnosti od terorističkih napada u Španjolskoj nalaze se na razini 4 od maksimalnih 5, što uključuje pojačane mjere na kolodvorima.

U kolovozu 2017. skupina džihadista planirala je bombaške napade u Barceloni nakon čega je automobilima i hladnim oružjem usmrtila 16 osoba u Barceloni i katalonskom gradiću Cambrils. Godine 2004. u madridskoj podzemnoj željeznici blizu kolodvora Atocha bile su postavljene bombe koje su ubile 193 osobe a i taj je napad pripisan džihadistima.

Španjolska se prije toga desetljećima suočavala s bombaškim napadima baskijske separatističke skupine ETA-e koja je 2011. prekinula oružane aktivnosti te se ove godine raspustila.