KAD ĆE VLADA?

Kolarić: Karamarko je bio pasivan, Milanović agresivan

16.12.2015 u 10:51

Bionic
Reading

Zanimljivo bi bilo vidjeti prijedlog proračuna Mosta, poručio je gost sinoćnjeg HTV-ovog Otvorenog, novinar 24 sata Boris Rašeta, a stručnjakinja za komunikacije Aleksandra Kolarić ponovno je upozorila na to da je strategija koju je odabrao šef SDP-a Zoran Milanović duboko destruktivna te da je rezultirala jačanjem Mosta dok je Tomislav Karamarko imao puno manje poteza i bio pasivan pa je napravio i manje štete HDZ-u

Veliko je pitanje kako će se Most i Domoljubna koalicija dogovoriti oko imena budućeg mandatara i to bi mogao biti najveći kamen smutnje, kazao je Rašeta gostujući u HTV-ovom 'Otvorenom', dodavši da je politički važno pitanje hoće li se prvo dogovoriti o podršci u Saboru pa onda odrediti ime premijera ili obrnuto. U prvoj varijanti je moguće da Domoljubna koalicija ostane s Karamarkom kao premijerskim kandidatom. Ako Petrov može reći 'nikad ne reci nikad', onda mi nije jasno zašto to ne bi mogao i Karamarko, istaknuo je Rašeta, a smatra da su Most i Domoljubna koalicija u pregovorima već daleko odmaknuli što se tiče rasporeda fotelja, no dugotrajnost Vlade ovisit će u velikoj mjeri o premijerskom kandidatu.

Rašeti se kao najjače ime u tom kontekstu čini Sandra Švaljek dok publicist i konzultant Milan Račić smatra da nijedno od imena koja su se spominjala nije dovoljno jako te da Hrvatskoj treba totalno drugačiji profil jer ima problem vodstva. Malo je vjerojatno da se Karamarko pojavi kao premijerski kandidat, smatra Kolarić, ističući i to da je strategija Milanovića duboko destruktivna i rezultirala je jačanjem Mosta. Odabir razbijanja Mosta, bez obzira što mu matematika to nalaže, bio je pogrešan politički odabir. Karamarko je imao puno manje poteza i bio je pasivan pa je napravio i manje štete HDZ-u, rekla je Kolarić.

HDZ je napadao Most tijekom predizborne kampanje, a boksačka retorika Milanovića donijela mu je više saborskih mandata nego što je njegova koalicija objektivno zaslužila, ocijenio je Letica. Na kraju je HDZ počeo tetošiti Most, a Milanović napadati ga. Kolarić je dodala da Milanović, ustvari, nije napadao Most sve do danas - pokušavao je, kako smatra, čerečiti ga, što je bila politička pogreška.

Strategija Bože Petrova je gusarska i praktički ucjenjivačka, rekao je Letica, a Kolarić je podržala Milanovića u tome da ne želi ići u koaliciju s onima koji izražavaju ksenofobne stavove te onima koji su optuženi za političku korupciju, ali to onda treba vrijediti i za sam SDP, upozorila je i podsjetila da je vrh SDP-a šutio kad je HDSSB postrojavao svoje crnokošuljaše na Markovu trgu jer su tada priželjkivali njihovu podršku, a za progresivnu stranku to je nedozvoljeno.

Ako ova vlada ne uspije, najbolje će proći SDP jer će imati čiste ruke, a najgore HDZ, kaže Račić, dok će se Most možda progurati. Istaknuo je da reforme treba suziti da se njihov efekt vidi što prije, a u fokusu bi trebale biti financijska konsolidacija, efikasnost javne uprave i rješavanje prepreke poslovanja, kaže Račić, dodajući da u Hrvatskoj nije najveći problem ekonomije, već psihologije. Rašeta je upozorio da bi trebalo vidjeti prijedlog proračuna Mosta, a i Kolarić upravo nedostatak fiskalne projekcije smatra najvećim nedostatkom te platforme.