PUTOVANJE KROZ VRIJEME

Koje su zemlje u krivoj vremenskoj zoni?

27.09.2013 u 07:20

Bionic
Reading

Bilo je i vrijeme! Tim španjolskih parlamentaraca preporučio je da zemlja napravi jedan korak unatrag, povrati izgubljeni sat i krene u budućnost po srednjem vremenu po Greenwichu (GMT) poput Britanije, Maroka i Malija. Očekuje se da će izvješće koje je napisala Državna komisija za racionalizaciju radnih sati dobiti potporu zastupnika u četvrtak. Ali što je s ostatkom svijeta koji je u krivoj vremenskoj zoni, pita se The Guardian

Märket

Ponekad vremenske zone dijele zemlju, a ponekad mogu razdvojiti male, nenaseljene otoke od 0,03 km2. To je upravo ono što se dogodilo Märketu koji je podijeljen između Švedske i Finske.

Jedini problem je što su Finci već završili izgradnju svog svjetionika kada su shvatili da je na švedskoj strani otoka, pa vremenska linija izgleda kao labirint.

Iran

Iran je jedna od nekoliko zemalja čija razlika u odnosu na srednje vrijeme po Greenwichu (GM ) nije iskazana u punom satu. Naime, iransko vrijeme je tri sata i 30 minuta ispred britanskog vremena, što na neki način ima smisla jer zemlja sjedi gotovo precizno između dvije vremenske zone; one od plus tri sata i plus četiri sata. No, kao rezultat toga, nijedna druga zemlja u svijetu ne dijeli iransko vrijeme.

Samoa

Samoa je posljednja zemlja koja je 'putovala kroz vrijeme'. Godine 2011. ova zemlja sa 186.000 stanovnika promijenila je ne samo svoju vremensku zonu, već i datum. Godine 1892. američki trgovci uvjerili su lokalne Samoance da usklade vrijeme s obližnjim otokom koji je pod njihovom kontrolom, a to je Američka Samoa, da bi se trgovanje lakše odvijalo. 119 godina kasnije zemlja je 'skočila' s četvrtka, 29. prosinca, na subotu, 31. prosinca. Slijedio ju je otok Tokelau, a iscrtana vremenska linija izgleda bizarno, piše Guardian.

Samoa, vremenska zona

Argentina

Argentinski položaj na Zemljinoj površini znači da bi tehnički njezini satovi trebali biti postavljeni četiri sata iza GMT-a. Ali prošlo je mnogo godina dok nije odlučila kojoj vremenskoj zoni da se prikloni. Između 1920. i 1969. predomišljala se između GMT -4 i GMT -3 prije nego što je većinu sljedeća dva desetljeća provela izmjenjujući GMT-3 i GMT -2. Od 1993. zemlja dijeli istu vremensku zonu s Urugvajem i Surinamom koji su tri sata iza GMT-a.

Antarktika

U teoriji, Antarktika bi trebala imati 24 vremenske zone jer sjedi na svakoj liniji dužine. U praksi ih je oko 10, uglavnom zato što različite zemlje potražuju svoj dio teritorija.

Vremenske zone