DUBIOZE S HRVATSKOG GRBA

Koje boje je kuna, a koje kozji rogovi?

02.04.2013 u 15:56

Bionic
Reading

Sabor nastavlja s radom sljedeći tjedan u srijedu kada počinje 8. sjednica koja će potrajati tri tjedna. Na dnevnom redu naći će se 65 točaka, među njima je i ona o izgledu hrvatskog grba

U raspravu će, uz ostalo, rebalans proračuna, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u, Zakon o rodiljnim naknadama, izmjene i dopune Zakona o naknada za radnike u stečajnom postupku, najavio je šef Sabor Josip Leko. Na današnjoj sjednici Predsjedništva raspravljena je i 'dinamika rada' Sabora do kraja godine, obzirom da su lokalni izbori 19. svibnja, dodao je Leko. Nakon tri radna tjedna slijedi Praznik rada 1. svibnja, podsjeća Leko.

'Taj bi tjedan vjerojatno prestali raditi i ne bi radili do lokalnih izbora, jer je onda atmosfera nabijena političkim borbama za lokalne izbore, ali ćemo još vidjeti. I onda poslije toga počinjemo raditi odmah do 15. srpnja. Ima još jedan tjedan s dva praznika pa ćemo vidjeti kako ćemo raditi. U svakom slučaju, govorili smo o radu Hrvatskoga Sabora do kraja ljetnog zasjedanja 15. srpnja', izvijestio je Leko.
Najavio je da će Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav pokrenuti izmjene i dopune Zakona o grbu i zastavi. Potom će dati nalog za izradu prototipa grba u materijalnom obliku koji bi bio mjerilo u skladu sa zakonom.

'Proces uređenja grba Hrvatske nije završen, jer se stalo, bio je završen samo u nacrtu. U zakonu treba opisati, što sada nije do kraja, je li kuna smeđe ili zlatne boje, jesu li na kozi za istarski grb rogovi i papci crveni, koja je boja, koliko je crvena crta odmaknuta od samog grba, zatim koji je nagib ovog luka. Sve bi to trebalo napisati, kad se radi o službenim obilježjima. Druga je stvar kad je u pitanju kreacija umjetnika ili sloboda', pojasnio je Leko predstojeće zakonske izmjene u kojima ne vidi ništa sporno obzirom na priličan protek vremena.

'Ne mislim da je čudno da se usklađuje ono što nije bilo usklađeno. Materijalni oblik je trebalo izraditi i prije 20 godina, ali to nije učinjeno. Ne mislim da je tu išta čudno', zaključio je predsjednik Sabora.