prijetnja predsjedniku

Kod vozač koji se zaletio u ogradu Bijele kuće pronađena zastava sa svastikom

23.05.2023 u 16:57

Bionic
Reading

Muškarac koji se unajmljenim kamionom zabio u sigurnosnu ogradu blizu Bijele kuće optužen je za prijetnju predsjedniku Sjedinjenih Država, objavila je u utorak policija nakon izgreda za koji vlasti kažu da je bio hotimično izazvan.

Svjedok je za agenciju Reuters rekao da je istraga pronašla zastavu s nacističkom svastikom u kamionu kojim se u ponedjeljak navečer muškarac zabio u ogradu na Trgu Lafayette, javnoj zoni blizu kompleksa Bijele kuće.

Vozač je identificiran kao Sai Varshith Kandula (19), s adresom Chesterfield u Missouriju, i prijeti mu nekoliko optužbi među kojima je prijetnja ubojstvom, otmica ili nanošenje štete predsjedniku, potpredsjednici ili članu obitelji, kazala je policija.

Američka obavještajna služba rekla je da je privela muškarca nakon udara u ogradu koji je mogao biti "namjeran" te dodaje da sada nema opasnosti niti ozljeda.

"Prva istraga otkrila je da je vozač možda namjerno udario o sigurnosnu ogradu na Trgu Lafayette", objavio je glasnogovornik obavještajne službe Anthony Guglielmi na Twitteru.

Desetljećima je Lafayette istaknuto mjesto za političke prosvjede i mjesto održavanje slobodnih govora. Trg je zatvoren u svibnju 2020. i ustanovljena je ograda nakon prosvjeda pokreta BLM "I crni životi su važni" (Black Lives Matter). Naknadno je ograda uklonjena no zapreke koje priječe promet ostale su.

Sigurnost oko Bijele kuće i drugih zgrada savezne vlade povećana je nakon niza incidenata, među kojima je svakako nasilni upad pristaša bivšeg predsjednika Donalda Trumpa 6. siječnja 2021. na Kapitol. U 2021. godini vozilo je udarilo o dvojicu policajaca na Kapitolu i jednoga usmrtilo, a vozača je ubila policija.

Osumnjičeni za zaletavanje vozilo u ogradu u ponedjeljak navečer optužen je i za napad opasnim oružjem, za kršenje posjeda i uništavanje savezne imovine, među ostalim.