Požar kod Šibenika

[VIDEO] Evakuirani stanovnici Lugovića i Dulibića, sa stihijom se bori više od 200 vatrogasaca

27.07.2019 u 15:21

Bionic
Reading

Najveći ovogodišnji požar u Hrvatskoj izbio je na području Dubrave kod Šibenika u subotu oko 13.30. Gori gusta borova šuma, a gašenje otežava vjetar koji mijenja smjer. Nešto nakon onoga u Dubravi, izbio je još jedan požar na šibenskom području, na području Oklaja, no taj je stavljen pod kontrolu u poslijepodnevnim satima

U dva navrata zbog požara je zabranjen promet na autocesti A1 od Pirovca do Vrpolja u oba smjera, a evakuirano je nekoliko zaseoka u šibenskom zaleđu. Na terenu se cijelu noć s vatrom bori više od 200 vatrogasaca kojima pomaže i vojska.

1:14 'Situacija je dosta teška, vatrogasci se bore, premještamo snage tamo gdje je najopasnije, posebno na području Mihaljevića i Dulibića gdje je zaista bilo ugroženo stanovništvo. Tu su i policijske snage, a zračne snage spremne su već za prvo polijetanje ujutro negdje oko 5.30', kazao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković za HRT.

00:06 Na požarištu Dubrave kod Šibenika vatrogasci su raspoređeni po naseljima Dubrave, a na području općine Bilice u naseljima Lugovići, Mihaljevići i Jurasi kako bi zaštitili kuće od požara koji se širi i prema vjetrenjačama na brdima Debeljak i Krtolin. U pomoć im dolazi i još vojnika, javlja N1.

23:47 Stanovnici zaseoka Lugovići i Dulibići bit će evakuirani u školu u Bilicama, rekao je zamjenik načelnika Bilica Neven Mikulandra, a prenosi 24sata. Evakuacija je započela u 23.26, javlja šibenska policija, a prenosi ŠibenikIN.

  • +14
Požar u Dubravi kod Šibenika Izvor: Pixsell / Autor: Duško Jaramaz

23:17 Zbog požara u Dubravi ponovno je za sav promet u oba smjera zatvorena autocesta A1 na dionici od čvora Pirovac do čvora Vrpolje ((preporuka alternativnih pravaca: izlaz čvor Pirovac (A1) - D59 - Jadranska magistrala - Šibenik - D58 - ulaz Vrpolje i obratno izlaz čvor Vrpolje (A1) - D58 - Jadranska magistrala - Šibenik - D59- ulaz Pirovac). I dalje je zatvorena Državna cesta DC33 na dionici Dubrava kod Šibenika-Tromilja i županijska cesta Šibenik-Bilice-Tromilja.

Izvor: Pixsell / Autor: Duško Jaramaz/Pixsell

23:04 'Požar još nije pod kontrolom. Pojačan je vjetar u smjeru zaseoka Mihaljevići i Lugovići. Trenutačno objekti nisu ugroženi. Nismo tražili evakuaciju. Na terenu je više od 200 vatrogasaca, pomaže i vojska', rekao je za Dnevnik.hr zapovjednik šibenske Javne vatrogasne postrojbe Volimir Milošević.

23:01 Zbog požara je zatvorena državna cesta DC33 na dionicama Tromilja-Bilice i na području Dubrave kod Šibenika, izvijestili su iz HAK-a.

22:50 Dogradonačelnik Šibenika i predsjednik stožera civilne zaštite rekao je da odluka o evakuaciji nije donesena i da vatrogasci požar drže pod kontrolom, na dovoljnoj udaljenosti od kuća. 'Ako su ljudi napuštali domove to je zbog toga jer su osjećali strah i paniku. Ali mi odluku o evakuaciji nismo donijeli', rekao je Mileta, a prenosi Dnevnik.hr.

22:08 U mjestu Mihaljevići situacija je kritična i vatra je stigla na pedesetak metara od kuća, javlja N1, te se stanovnici toga sela evakuiraju.

22:03 Na požarištu južne Dubrave kod Šibenika vatrogasci su večeras raspoređeni u naseljima Dubrave, te na području općine Bilice u naseljima Lugovići, Mihaljevići i Jurasi kako bi zaštitili kuće od vatrene stihije koja se širi i prema vjetrenjačama na brdima Debeljak i Krtolin, a u pomoć im dolazi još vojnika.

"Trenutačno je na terenu oko 150 vatrogasca koji su spremni tijekom noći braniti kuće od vatrene stihije, a očekujemo angažman i dodatnih vatrogasne snaga te će na terenu tijekom noći biti oko 200 vatrogasaca", rekao je za Hinu zapovjednik šibenske Javne vatrogasne postrojbe Volimir Milošević. On je kazao kako vjetar razbuktava vatru u više pravca te se osim prema naseljenim mjestima usmjeravala i prema vjetrenjačama vjetroelektrana na brdima Debeljak i Krtolin, što stvara nove poteškoće na požarištu.

Požar na području južne Dubrave kod Šibenika koji je planuo nešto iza 13.30 sati zahvatio je kilometre guste borove šume. Zračne snage morale su se povući s požarišta čim je pao mrak, a vatrogasci i vojska na terenu se bore s požarom koji na velikoj površini i u više krakova plamti u gustoj borovoj šumi. Vatrogasci i vojska će, sudeći prema situaciji, na terenu ostati cijelu noć.

  • +23
Požar u Dubravi kod Šibenika Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavić

21:45 Ministarstvo obrane izvijestilo je da su na požarište kod Šibenika predvečer upućena još 24 pripadnika Hrvatske vojske te da je trenutačno angažirano ukupno 50 vojnika. Uz 120 vatrogasaca sa 40 vozila, požar na toj lokaciji gase četiri Canadaira CL-415 i tri Airtractora AT-802, a u pomoć pristižu i dodatne vatrogasne snage.

21:43 Zbog požara je zatvorena državna cesta DC33 na dionicama: od Tromilje do skretanja za Perković te na području Dubrave kod Šibenika (obilazak je preko Bilica), izvijestio je HAK.

21:33 Požar u blizini kuća u Dubravi, koji je prethodno bio ugašen, ponovno se aktivirao, javlja N1, koji piše i da je prethodno lakše ozlijeđeni vatrogasac dobro, da je pušten kući te da nije bio na ambulantnom liječenju.

20:39 Kako javlja reporter N1 Televizije Hari Kočić, jedan je vatrogasac lakše ozlijeđen na požarištu, nagutao se dima.

20:30 Kako se doznaje od dogradonačelnika Danijela Milete, inače i predsjednika Stožera civilne zaštite koji je na terenu, nitko nije stradao i za sada su kuće obranjene.

"Požar je ogroman, ima više fronti i krakova, a ovaj dio koji je bio u blizini kuća u Gornjim Rupićima je pod kontrolom, dakle kuće su sigurne. Gori gusta borova šuma, vjetar mijenja smjer tako da je situacija teška. Vatrogasci daju ogromne napore, kao i vojnici i zračne snage koje će nastaviti gasiti požar dok budu postojali uvjeti za njihov let", rekao je Mileta.

20:06 Na požarište u Dubravi navečer je upućen i četvrti kanader pa sada tamo gasi sedam protupožarnih aviona, izvijestili su iz MORH-a. Uz avione, u gašenju požara sudjeluje i 26 pripadnika Hrvatske vojske, a nakon zračnih snaga područje požarišta nadletjet će i bespilotna letjelica Orbiter. Ovo je ujedno prvi angažman kopnenih snaga Hrvatske vojske u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni.

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

19:31 Jak vjetar rasplamsava vatru u subotu predvečer na požarištu Dubrave kod Šibenika i gasitelji ulažu velike napore na njegovu zaustavljanju, doznaje Hina od vatrogasnog zapovjednika Šibensko-kninske županije Darka Dukića.

'Puše snažan vjetar i vatra naprosto leti, ali gasitelji te pripadnici Hrvatske vojske i kanaderi čine sve što je u njihovoj moći ne bili zaustavili širenje vatene stihije. Za sad nisu ugroženi stambeni objekti', rekao je Dukić.

Na požarištu je angažirano više od 100 vatrogasaca i 40 vatrogasnih vozila, tri kanadera, dva airtractora i 26 vojnika.

19:24 'Za sav promet otvorena je dionica autoceste A1 između čvorova Pirovac i Vrpolje. Molimo korisnike za dodatan oprez između čvorova Šibenik i Skradin gdje se vozi uz ograničenje brzine od 60 km/h. Na čvoru Šibenik nije moguće koristiti ulaz i izlaz, moguće je koristiti naplatne postaje Skradin ili Vrpolje', izvijestili su iz HAK-a.

18:50 'Zbog olujnog juga došlo je do proširenja dva požara. Možemo reći da je ovaj drugi kod Oklaja stavljen pod kontrolu', kazao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković za Dnevnik N1 Televizije. Dodao je da su vatrogasci koji su bili angažirani na požaru kod Oklaja preusmjereni na požar kod Dubrave.

  • +20
Šibenik: Izbio veliki šumski požar kojega je, zbog jakog vjetra, otežano gasiti Izvor: Cropix / Autor: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

18:36 Na gašenju požara koji plamti u Dubravi kod Šibenika angažirano je i 26 pripadnika Hrvatske kopnene vojske, požar gase i tri kanadera i tri airtractora, a postajala je opasnost od približavanja vatre selu Rupići, no vatrogasci su kuće obranili, donosi novinska agencija Hina.

Na terenu u Dubravi su i policija i pripadnici Stožera civilne zaštite grada Šibenika, a kako se doznaje od dogradonačelnika Šibenika Danijela Milete, postajala je opasnost od približavanja vatre selu Rupići, no vatrogasci su kuće obranili.

'U Rupićima se iznad Vrtnog centra vatra približila kućama, stanovnici pedesetak kuća dobili su već bili obavijesti o evakuaciji, no vatrogasci su kuće zasad obranili. Riječ je o ogromnom požaru i velikoj fronti, a zatvorena je autocesta, nema ulaza na čvor Šibenik, kao i lokalne ceste te cesta prema Drnišu', rekao je Mileta za ŠibenikIN.

18:14 Požar koji bjesni u Dubravi kod Šibenika zahvatio je cestu kod naplatnih kućica Šibenik te se sve putnike vraća prema Zadru, objavio je 24sata dodajući kako čitatelji javljaju da je kolona na autocesti jako velika. HAK je izvijestio da je kod čvora Šibenik u smjeru mora kolona duga oko pet kilometara, a kod Pirovca oko dva kilometra.

Stanje na autocesti A1 oko 18 sati Izvor: Hrvatski autoklub / Autor: screenshot

'Požar se širi munjevitom brzinom, prošao je zaseok Rupiće i ide prema naplatnim kućicama, tako da je moguće da će biti zatvoren izlaz s autoceste Šibenik i dio brze ceste Šibenik – Drniš – Knin – kaže zapovjednik JVP Šibenik Volimir Milošević', piše Šibenski portal.

18:06 Kako javljaju čitatelji portala ŠibenikIN, gusti, crni dim i pepeo od požara u Dubravi, osim do Šibenika, došao je i do Vodica.

17:59 Požar u Dubravi kod Šibenika gasi 120 vatrogasaca iz Šibenika i okolice sa 40 vozila, a iz vojarne u Benkovcu upućeno je 26 pripadnika Kopnene vojske s tri vozila, objavio je Dnevnik.hr. Na toj lokaciji požar gasi pet protupožarnih aviona, tri Airtractora AT-802 i dva kanadera CL-415, dok još jedan kanader gasi požar kod Oklaja.

17:50 Kopnene snage Hrvatske vojske stižu u pomoć u gašenju požara kod Šibenika. Na terenu trenutno angažirano šest protupožarnih aviona - tri Canadaira i tri Airtractora i brojni vatrogasci, izvijestili su iz Ministarstva obrane.

17:27 Zbog požara u Dubravi kod Šibenika za sav promet zatvorena je dionica autoceste A1 između čvorova Pirovac do Vrpolje, izvijestio je Hrvatski autoklub. Također je zatvorena i državna cesta DC33 od Tromilje do skretanja za Perković.

17:10 Na dva požarišta u Šibensko-kninskoj županiji koja su izbila u subotu angažirano je šest protupožarnih zrakoplova iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH.

Na požarištu Dubrave kod Šibenika požar gase dva kanadera CL-415 i tri airtractora AT-802, dok je na novom požarištu Marasovina-Promina-Oklaj angažiran jedan kanader.

16:30 Hrvatski autoklub javlja da je zbog požara za sav promet u oba smjera zatvorena dionica autoceste A1 od Skradina do Vrpolja.

16:20 'Gori gusta borova šuma na potezu od Dubrave, prema Vrtnom centru i autocesti. Glavnina vatrene fronte tretirana je s kanaderima i airtractorima. Na terenu su sve snage s područja Šibenika i susjednih općina i gradova. Kuće zasad nisu ugrožene, iako je vatra na stotinjak metara od nekih objekata, no u prilog nam ide južni smjer vjetra, što ne znači da se situacija neće promijeniti. Najugroženija je autocesta A1, tražimo i zatvaranje autoceste zbog dima, a na nekim mjestima je već i vatra prebacila', rekao je za portal ŠibenikIN zapovjednik JVP Šibenik Volimir Milošević.

U 13:38 sati zaprimljena je dojava o požaru otvorenog prostora na području Južne Dubrave. Na intervenciju su izašli JVP šibenik, DVD Šibenik, DVD Zablaće, DVD Bilice, DVD Brodarica - Krapanj, DVD Perković, DVD Zaton, DIP Šibenik.

Nešto kasnije, izbio je još jedan požar na širem području Šibenika, na području Oklaja. Sve snage su na terenu, rekao je za N1 zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Šibenik, Volimir Milošević, dodavši da velik problem vatrogascima u gašenju čini jaki vjetar koji puše.

Sve snage angažirane su na tome da spriječe širenje požara koji gori u Dubravi prema autocesti. Kuće i objekti zasad nisu ugroženi, donosi Šibenik.in.

Kako N1 doznaje od vatrogasnog zapovjednika, zbog požara je ugrožen promet na autocesti A1 pa su vatrogasci dali preporuku Hrvatskim cestama da zatvore promet tim dijelom autoceste, što je i učinjeno oko 16 sati.