SUĐENJE KOJE TRESE KINU

Ključni igrači u aferi Bo Xilaija

23.08.2013 u 11:24

Bionic
Reading

Kineski državni mediji prozvali su u petak optuženog političara Boa Xilaija arogantnim lašcem zbog drskog načina iznošenja obrane na suđenju za korupciju, najvećem političkom procesu u Kini od pada 'četveročlane bande' 70-tih godina prošloga stoljeća.

Suđenje Bou u gradu Jinanu na istoku zemlje ušlo je u petak u drugi dan. Bivši partijski šef pokrajine Chongqing u četvrtak je rekao da su optužbe za mito namještene i da ih je na ispitivanju priznao pod psihološkim pritiskom. Svjedoka koji je iznio dokaze protiv njega nazvao je 'bijesnim psom', a za pisani iskaz supruge Gu Kailai rekao je da je 'smiješan'.

Boov odnos prema svjedocima je 'izrazito arogantan', piše list Guangming pod kontrolom Komunističke partije ocijenjujući njegovo držanje 'zapovjedničkim i prijetvornim'. 'Ranije je Bo Xilai lagao kako bi ostvario svoje pohlepne snove, a danas na sudu i dalje niječe optužbe koje je priznao. Jednom lažac, uvijek lažac', navodi list.

Bo je optužen za ilegalno primanje 27 milijuna juana (oko 25 milijuna kuna), korupciju i zlouporabu ovlasti i očekuje se da će gotovo sigurno biti proglašen krivim.Njegov rječnik ukazuje da na sudu namjerava osporavati optužnicu, a zasad nije poznato je li negirao krivnju i po ostalim točkama. Priznanje krivnje gotovo bi sigurno značilo da je postigao nagodbu u zamjenu za manju kaznu.

Predviđeno je da suđenje traje dva dana, a presuda se očekuje početkom rujna, objavila je državna televizija CCTV.