volonter u skupštini

Klisović se odriče plaće od 2300 eura neto

13.07.2023 u 22:58

Bionic
Reading

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine prihvatili su na sjednici u četvrtak zaključak po kojem će Joško Klisović (SDP) od 1. kolovoza dužnost predsjednika Skupštine, umjesto profesionalno obavljati volonterski

U srijedu, uoči skupštinske sjednice Klisović je novinarima najavio da će se odreći plaće koju prima za tu funkciju zbog, kako je rekao, “kokošara” i “sitnih duša” u SDP-u koji tvrde da je zagrebački SDP "talac" njegove plaće.

Joško Klisović: Tražio sam da se promjeni moj status kao predsjednika Gradske skupštine iz profesionalnog u volonterski Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić/Pixsell

Na raspravi nije bilo SDP-ovih zastupnika, a na što je upozorio nestranački zastupnik iz Kluba Mosta Trpimir Goluža.

"Držim da je ova odluka predsjednika Klisovića ishitrena, da je ona dana u afektu i da mu trebamo pomoći da povuče ovu odluku koja egzistencijalno ugrožava njega osobno, ali i njegovu obitelj", rekao je ironično Goluža.

Naveo je da Klisović kao profesionalni predsjednik Gradske skupštine ima prihode od 2300 eura neto koji su uvećani za još neka davanja, te privilegiju korištenja vozača osobnog automobila 24 sata dnevno, korištenja mobitela i pravo na službena putovanja.

Klisović je Goluži također uzvratio ironično, zahvalivši mu na brizi te mu ponudio da mu bude posebni savjetnik za egzistenciju.

Zastupnik Domovinskog pokreta Igor Peternel upitao je zašto je Klisović uopće bio profesionalac ako sada prelazi u volontere i što se u međuvremenu promijenilo.

Zastupnik stranke Bandić Milan 365 Nenad Predovan predložio je Klisoviću da podnese ostavku na dužnost predsjednika Gradske skupštine jer bi to, kako je rekao, bilo puno logičnije, razumnije i daleko prihvatljivije.

Zastupnici su na sjednici prihvatili i odluku gradonačelnika Tomislava Tomaševića o davanju u zakup gradskih prostora udrugama te prihvatili odluku o uvjetima i kriterijima za davanje u zakup gradskih prostora u području kulture.

Podzemni spremnici u kolovozu na šest lokacija u gradskom centru

Prihvaćen je i prijedlog o sklapanju ugovora o financiranju, izvođenju radova, upravljanju, korištenju i održavanju podzemnih spremnika za komunalni otpad sa Zagrebačkim holdingom - podružnicom Čistoća.

Tomašević je otkrio i prve lokacije na kojima će u kolovozu biti postavljeni podzemni spremnici, a to su križanje Križanićeve i Domagojeve ulice, Strossmayerov trg, Hebrangova, Prilaz Đure Deželića, križanje Savske i Jukićeve i Trg Republike Hrvatske.

Zastupnicima koji sumnjaju u namještanje javne nabave podzemnih kontejnera, Tomašević je poručio da podnesu kaznene prijave jer on inzistira na nultoj toleranciji na bilo kakvu korupciju.

Rekao je da on ne provodi postupke javne nabave, te je zastupnike koji govore o namještanju pozvao da podnesu ostavku ako se utvrdi da su u krivu, a u suprotnim će otkaz dobiti zaposlenik od kojeg dobiva informacije ako se pokaže da ga je krivo informirao.

Gradska skupština prihvatila je i zaključak o davanju prethodne suglasnosti Klubu hokeja na ledu Medveščak Admiral za ulaganje sredstava u dio sportske građevine Sportsko-rekreacijski centar „Utrina“ - za Klizalište Utrina.

Prihvaćeno je i izvješće o provedbi mjera i aktivnosti za 2022. iz Zagrebačke strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom u razdoblju od 2022. do 2025. te prijedlog SDP-ovog zastupnika Renata Peteka o izvještaju o radu Dimnjačarske obrtničke zadruge kojim Gradska skupština od nje traži da u roku od 90 dana podnese redovni izvještaj o radu. 

Nije prihvaćen Petekov prijedlog o provedbi mjera za unaprjeđenje sustava potpore inkluzivnom obrazovanju djece s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama na području Grada Zagreba, kao ni prijedlog Kluba Mosta o novčanoj pomoći za roditelje djece koja nisu upisana u dječje vrtiće.

Zastupnik Goluža potpuno je neprihvatljivom praksom u demokratskim sustavima ocijenio što je među članovima Upravnog vijeća Knjižnica grada Zagreba, imenovan i gradski zastupnik Zagreb je naš! Teodor Celakoski. 

Dvadeset i peta sjednica zagrebačke Gradske skupštine bila je posljednja prije ljetne stanke.