komunistički mastodont

Kinezi oživljavaju i Titovu Političku školu: Podsjećamo na burnu povijest zdanja u kojem su se kalili mladi komunisti

11.04.2019 u 13:33

Bionic
Reading

Dolaskom velike kineske delegacije u Hrvatsku na samit zemalja srednje i istočne Europe i Kine aktualizirala se priča o stavljanju u funkciju nekadašnje Političke škole Josip Broz Tito u Kumrovcu. Kineska poduzetnica Jiang Yu, vlasnica pekinške kompanije Z-Run WellTon Industry, u srijedu je u Kumrovcu još jednom iskazala namjeru da kupi bivšu političku školu u rodnom mjestu Josipa Broza Tita. Podsjećamo na povijest zdanja sagrađenog 1981.

Yu je istaknula kako smatra da Kumrovec zbog svoje povijesti ima golem potencijal za kulturni turizam, a želja joj je u ovo malo zagorsko mjesto privući goste ne samo iz Kine, već i cijelog svijeta.

Hrvatska već godinama pokušava prodati derutni objekt kako bi se on stavio u funkciju. Posljednji je oglas Ministarstvo državne imovine dalo 22. ožujka te se u javnom pozivu za kupnju nekretnine navodi da se prodaje Hotel Zagorje, u zagradama bivša Politička škola u Kumrovcu, ukupne površine 26.285 četvornih metara, dvorište površine 20.384 četvorna metra i poslovna zgrada površine 5901 kvadratni metar.

Istaknuta cijena je 11,9 milijuna kuna, a rok za podnošenje ponuda 7. svibnja 2019. do 10 sati. Prodaje se u zatečenom stanju po principu 'viđeno - kupljeno'.

Što se zapravo prodaje?

Politička škola godinama je izvan uporabe, nije održavana te je jako zapuštena i u lošem stanju.

Zgrada ima dvoranu s 380 mjesta, pet kabineta, biblioteku i čitaonicu, restoran, ali i atomsko sklonište. U ugostiteljskom dijelu nalaze se 150 sobe. Zgrada ima i sportsku dvoranu, a oko nje nalaze se park, dva betonska igrališta i parkiralište za automobile.

  • +25
Kineska poduzetnica Jiang Yu u Kumrovcu Izvor: Cropix / Autor: Srdjan vrancic / CROPIX

U prošlosti je država više puta bez uspjeha pokušavala prodati bivšu političku školu, a bilo je nekoliko postupaka.

Politička škola Josip Broz Tito, odnosno njena zgrada, sagrađena je 1981. godine.

Rasadište mladih komunista

Tito je osobno dao poticaj za osnivanje političke škole kao središnje obrazovne institucije za kadrove Saveza komunista Jugoslavije. Otvorena je 1975. i ispočetka je djelovala u Spomen-domu, smještenom na susjednom brežuljku, pisao je svojedobno Nacional. Kad je prostor postao premalen, sagrađena je nova zgrada otvorena 1981. godine. Ta je zgrada u svrhe političkog obrazovanja korištena do 1990., odnosno raspada Saveza komunista Jugoslavije i gubitka interesa za ovakvom vrstom izobrazbe. Zadnji predsjednik Političke škole bio je Ivica Račan, nekadašnji premijer.

Zgradu Političke škole, nakon njezina gašenja, najprije je preuzelo Ministarstvo unutarnjih poslova, a potom Ministarstvo obrane za potrebe obučavanja Hrvatske vojske. Potkraj 1991. u nju su smješteni prognanici iz Vukovara. Godine 1999. završen je stečaj Političke škole i otada je objekt pod nazivom Hotel Zagorje u vlasništvu Hrvatskog fonda za privatizaciju, ali ga je koristio tadašnji Ured za prognanike Vlade RH.

  • +7
Politička škola u Kumrovcu Izvor: Pixsell / Autor: Matija Topolovec/PIXSELL

'U školu su dolazili mladi i perspektivni kadrovi koji su trebali napraviti svoje političke karijere nakon Kumrovca, no nema nikoga tko je u tome i uspio. Jednostavno ih tadašnji sustav nije primao, a poslije se sustav raspao i politička škola nije imala onakvo značenje kakvo joj se pripisivalo', kazao je svojedobno za Jutarnji list Milan Puljiz, novinar koji je pratio politički život ondašnje Jugoslavije i često boravio u Kumrovcu.

šarena ekipa predavača i mentora

Od Dolanca i Pupovca, preko Žižeka, do Radina

U raznim su se trenucima, kako je naveo Milan Puljiz, kao predavači i mentori u Političkoj školi u Kumrovcu pojavljivali Milorad Pupovac, Žarko Puhovski, Davor Gjenero, Tomislav Jantol, Dušan Janjić, Branko Caratan, Ciril Ribičič, Slavoj Žižek, Lev Kraft, Radovan Vukadinović, Borut Pahor, Milan Kučan te, naravno, cijela ondašnja politička garnitura poput Stane Dolanca, Lazara Mojsova, Kire Gligorova i drugih. Čak se i Furio Radin pojavio ondje, ali su on i njegovi kolege sociolozi, psiholozi i politolozi samo koristili prostor u Kumrovcu, u kojem su se bavili ondašnjim istraživanjem o položaju, svijesti i ponašanju mladih u Jugoslaviji.