fake news

Kinezi na društvenim mrežama šire novu teoriju: Koronavirus je u Wuhan stigao s jastozima uvezenim iz Amerike!

21.10.2021 u 22:58

Bionic
Reading

Čak 18 mjeseci Marcel Schliebs, znanstvenik koji se bavi istraživanjem dezinformacija na Sveučilištu u Oxfordu, pratio je poruke koje su kineski diplomati i državni mediji širili na Twitteru, no sredinom rujna uočio je pojavu iznenađujuće teorije o podrijetlu koronavirusa, piše NBC

Zha Liyou, kineski generalni konzul u Kalkuti u Indiji, objavio je na Twitteru neutemeljenu tvrdnju da je covid-19 mogao biti uvezen u Kinu iz SAD-a, i to putem serije jastoga iz Mainea isporučenih na riblju tržnicu u Wuhanu u studenom 2019. To je najnovija teorija koji su šire pro-kineski računi na društvenim mrežama.

Istraživajući dalje, Schliebs je otkrio mrežu od više od 550 Twitter profila, koji su širili gotovo identičnu poruku koji su objavljivali svaki dan između 8 i 11 sati po kineskom standardnom vremenu, i to na više jezika - uključujući engleski, španjolski, francuski, poljski, korejski, pa čak i latinski.

Neki od profila imali su vrlo malo ili nula sljedbenika, rekao je Schliebs, dok se činilo da su drugi profili koji su nekada bili autentični, ali su prenamijenjeni za širenje dezinformacija, prenosi NBC.

'Teško je procijeniti od kuda teorija dolazi, ali možemo vidjeti da se radi o koordiniranoj akciji da je sve prokineska priča', kaže Schliebs, postdoktorski istraživač računalne propagande na Oxfordovom programu za demokraciju i tehnologiju.

Schliebs napominje da su se i ranije u kineskim medijima pojavljivale spekulacije da je virus u Wuhan stigao putem uvozne smrznute hrane, a da je ranije spomenuti kineski diplomat tako nešto spominjao u prosincu prošle godine, zatraživši da se istraži je li američka vojska umiješana u širenje virusa.

"Ovo je treći ili četvrti pokušaj kineskih dužnosnika da preusmjere priču i za pandemiju okrive SAD, kaže Bret Schafer, voditelj tima za manipulaciju informacijama u Savezu za osiguranje demokracije.

'Kada gledate pojedinačne profile, sve to izgleda nesofisticirano, no ovakve vrste mreža osmišljene su da nametnu trend na društvenim mrežama', kazao je.

'Neovisno o tome da li će netko povjerovati u teoriju s jastozima ili ne, ovakve priče zamagljuju istinu i zbunjuju ljude', poručuje.

Schliebs kaže pak da je sumnjive profile već prijavio Twitteru, a iz te tvrtke poručuju da su ih suspendirali zbog manipulacija. Međutim, još nisu povezali tu mrežu s nekime iz kineske vlade. Iz kineskog veleposlanstva u Velikoj Britaniji poručili su pak kako se Kina oštro protivi izmišljanju i širenju dezinformacija.