upalio se alarm

Kineska vojska radi ono što nije viđeno već 80 godina: Sve je podređeno ovom cilju

21.03.2024 u 11:29

Bionic
Reading

Kinezi ubrzano jačaju vojsku do razine kakva nije viđena od Drugog svjetskog rata. Do 2027. bit će spremni za invaziju na Tajvan, izjavio je admiral američke mornarice John Aquilino

'Sve indikacije upućuju na to da je na sastanku oružanih snaga Komunističke partije Kine (PLA) pod vodstvom predsjednika Xi Jinpinga iznesena naredba da vojska bude spremna za invaziju na Tajvan do 2027. godine', napisao je Aquilino Odboru Doma oružanih snaga SAD-a, prenosi Business Insider.

On i pomoćnik ministra obrane za Indopacifičko zapovjedništvo Ely Ratner rekli su da prijetnja izravnog sukoba između SAD-a i Kine nije 'ni trenutna ni neizbježna', ali da Pentagon mora brzo djelovati kako bi smanjio rizik od rata.

Njegov predviđeni vremenski okvir usklađen je s onim koji je iznio njegov prethodnik, admiral Philip Davidson, kao i drugi američki vojni čelnici, prema kojem Kina nastoji postići sposobnost invazije na Tajvan do 2027., ali ne želi nužno rat.

Aquilino je u svom svjedočenju napisao da je od tri glavne brige SAD-a - Rusije, Kine i Sjeverne Koreje - Kina 'jedina zemlja koja ima sposobnost, kapacitet i namjeru preokrenuti međunarodni poredak'.

'U razmjerima koji nisu viđeni od Drugog svjetskog rata, PLA se razvija na zemlji, u moru, zraku, svemiru, kibernetičkoj i informacijskoj domeni', dodao je Aquilino.

  • +10
Nosač aviona Liaoning Izvor: EPA / Autor: JEROME FAVRE

Kineska vojska dodala je više od 400 borbenih zrakoplova i 20 ratnih brodova u svoj arsenal te udvostručila količinu projektila u posljednje tri godine. U isto vrijeme Peking je povećao broj satelita za 50 posto te više nego udvostručio arsenal nuklearnih bojevih glava.

Aquilino je pozvao SAD da intenzivira svoj vojni razvoj, rekavši da prijetnje u Indopacifiku i dalje 'rastu i ubrzavaju se'.

Preporučio je postavljanje sustava u Guamu za obranu od hipersoničnih i krstarećih projektila do 2027., dvije godine ranije od roka koji je u prosincu Kongres odredio za 2029.

  • +5
Xi Jinping Izvor: Profimedia / Autor: Li Gang / Xinhua News / Profimedia