razgovor s un-ovom povjerenicom

Kineska izvješća ne spominju Ujgure. Xi Jinping: Razvoj ljudskih prava u Kini odgovara našim nacionalnim uvjetima

25.05.2022 u 11:47

Bionic
Reading

Kineski predsjednik Xi Jinping razgovarao je u srijedu videovezom s visokom povjerenicom UN-a za ljudska prava Michelle Bachalet čiji je posjet Kini izazvao kritike udruga za ljudska prava te SAD-a koji je njezin posjet nazvao pogreškom

Iako će Bachelet tijekom šestodnevnog posjeta Kini obići i zapadnu regiju Xinjiang nastanjenu muslimanskom etničkom skupinom Ujgurima, kineski državni mediji u svojim izvješćima o njezinom razgovoru s Xijem ne spominju da se razgovaralo o pitanju poštivanja prava te skupine.

Ured visoke povjerenice je prošle godine izvijestio da ima razloga vjerovati da se Ujgure protuzakonito pritvara i maltretira te da su podvrgnuti prisilnom radu. Prema kineskim medijima, Xi je rekao Bachelet da razvoj ljudskih prava u Kini "odgovara njihovim nacionalnim uvjetima" te da su između više vrsta ljudskih prava opstanak i razvoj primarna prava za zemlje u razvoju.

'Odstupanje od realnosti i kopiranje institucionalnog modela ostalih zemalja ne samo da se neće uklopiti u lokalne uvjete već će uroditi katastrofalnim posljedicama', prenosi agencija Xinhua riječi predsjednika Xia. 'U konačnici, patit će široke mase ljudi', istaknuo je Xi.

Bachelet je od kineskih vlasti zatražila puni pristup Xinjiangu, no kinesko ministarstvo vanjskih poslova je već ranije objavilo da će se posjet održati na način da postoji izolacija unutar "balona" kako bi se spriječilo širenje covida-19. Kritičari posjete UN-ove povjerenice ne vjeruje da će Kina dozvoliti slobodan pristup Ujgurima u Xinjiangu.

Kina opetovano odbacuje sve optužbe za ugnjetavanje te etničke skupine. U utorak je američki State Department ocijenio da je Bachelet pogriješila kada je pristala na posjet u trenutnim okolnostima.