POTPUNI LOCKDOWN

Kina zbog Covida zatvorila cijeli grad, testira svih 200.000 stanovnika

17.09.2020 u 08:33

Bionic
Reading

Kina je zatvorila Ruili, grad na granici s Mijanmarom, najavljujući da će testirati više sve njegove stanovnike - više od 200.000 stanovnika - u nastojanju da zaustavi epidemiju Covida-19. Građanima je naloženo da ostanu u svojim stanovima i kućama, na ulazima u grad postavljene su kontrolne točke kako bi onemogućile ulazak, ali i izlazak iz grada. Većina trgovina je zatvorena

Lokalne vlasti u Ruiliju kažu da je grad ušao u 'ratno stanje' protiv koronavirusa nakon što su se pojavila dva nova slučaja zaraze među ilegalnim migrantima iz Mijanmara. Zbog toga su uvedene još strože kontrole na granici.

Više od 360 mjesta za testiranje niknulo je u četvrtak širom Ruilija, a za provođenje te velike operacije angažirano je 1.200 ljudi. Ruan Chengfa, zamjenik prvog čovjeka regije Yunnan, poručio je nakon sastanka s predstavnicima lokalne vlasti da će se provesti potpuna inspekcija i stroga karantena. 'Nema ulaza ni izlaza', bio je jasan. Od utorka navečer, testirano je 60.000 ljudi, prenosi Guardian.

Najavljen je i snažniji obračun s ilegalnom migracijom, te je odlučeno da će se deportirati svi oni bez stalnog prebivališta ili radnog mjesta u Ruiliju.

Kina je uglavnom obuzdala koronavirus, uz prijavljenih oko 85.000 slučajeva. Službeni broj smrtnih slučajeva zadržao se na 4.634. No rat nije gotov, a bitke se vode zbog 'uvezenih slučajeva'. U četvtak, prijavljeno je devet novih slučajeva, a svi se odnose na zazažene putnike koji su u Kinu stigli iz inozemstva.