GRANE U RAZVOJU

Kina priznala novih 16 profesija - tehničare virtualne stvarnosti, trenere umjetne inteligencije...

06.03.2020 u 11:37

Bionic
Reading

Kineska uprava za ljudske resurse priznala je u ponedjeljak 16 novih profesija kako bi išla u korak s globalnim gospodarskim i tehnološkim razvojem

Nove profesije, javlja kineska agencija Xinhua, uglavnom u gospodarskim granama u razvoju i uslužnom sektoru, uključuju tehničare pametne proizvodnje, industrijske internetske tehničare, tehničare virtualne stvarnosti, menadžere opskrbnog lanca, trenere umjetne inteligencije, upravljače medijskim platformama i respiratorne terapeute.

Kako je priopćilo kinesko ministarstvo za ljudske resurse i socijalnu sigurnost, nove profesije priznate su u skladu s pojavom novih industrija koje zahtijevaju nove vještine i znanja. Stvaranje novih profesija može pokrenuti razvoj srodnih industrija, povećati zaposlenost te ojačati stručno obrazovanje i obuku, ističe kinesko ministarstvo.

Agencija Xinhua podsjeća da je Kina dodala nove profesije drugi put u kratkom razdoblju. U travnju prošle godine najmnogoljudnija država na svijetu objavila je popis 13 novih zanimanja.

Prema procjenama Azijske banke za razvoj, kinesko gospodarstvo će tijekom ove godine zabilježiti rast od 6,1 posto. Glavni ekonomski analitičar te banke Yasuyuki Sawada ističe da je kinesko gospodarstvo i dalje snažno, iako je posljednjih godina primjetan trend usporavanja.

'Zahvaljujući reformama u poreznoj politici u pogledu osobnih dohodaka i društvenom osiguranju, negativni efekti zbog slabijeg rasta prihoda bit će ublaženi, a domaća proizvodnja dobit će dodatni poticaj', predviđa japanski ekonomist.

Kina je imala rast BDP-a od 6,6 posto u 2018. godini, dok je stopa rasta godinu dana ranije iznosila 6,8 posto, a što je u skladu s prognozama kineske vlade o rastu iznad 6,5 posto.