jedna država, dva sustava

Kina podržava 'poboljšanje' političkog sustava Hong Konga

21.05.2020 u 13:53

Bionic
Reading

Kina je u četvrtak objavila kako podržava poboljšanje sustava i mehanizama povezanih s ustavom Hong Konga i otoka Macao, a ta bi izjava mogla pojačati strahove da Peking planira snažniju kontrolu nad Hong Kongom

Dvije bivše europske kolonije vratile su se pod kinesku vlast krajem devedesetih, po dogovoru o očuvanju njihovog ekonomskog ustroja i autonomije te aranžmanom 'jedna država, dva sustava'.

No u Hong Kongu su prošle godine izbili prodemokratski prosvjedi koji propitkuju taj politički sustav, a proteklih tjedana se čini da oni ponovno jačaju.

'Zagovarat ćemo dugotrajnu stabilnost jedne države i dva sustava i nastaviti podržavati poboljšanje i implementaciju sustava i mehanizma ustava i temeljnog zakona', rekao je Wang Yang, četvrti najmoćniji čovjek Kineske komunističke partije, uoči početka Nacionalne savjetodavne konferencije.

Riječ je o tijelu koje će se sastati u vrijeme kad i Narodna skupština koja će u petak otvoriti sjednicu i raspraviti političke ciljeve za ovu godinu. Ta dva okupljanja najvažniji su godišnji politički događaji u Kini.

Velika Britanija, koja je preuzela vlast nad Hong Kongom sredinom 19. stoljeća, vratila je to područje Kini 1997. Macao, bivša portugalska kolonija, vraćen je dvije godine kasnije.

Hong Kongu je pri predaji na 50 godina zagarantirana autonomija u skladu s 'jednom državom, dva sustava', što mu je omogućilo da postane svjetski financijski centar, dok se Macao okrenuo kockanju. No mnogi stanovnici Hong Konga strahuju da su središnje kineske vlasti na putu prema oduzimanju tih sloboda.