PUPOVAC TRAŽI DA SABOR REAGIRA

Kerumova retorika o Srbima podsjeća na onu huškačku o Židovima

Bionic
Reading

Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac zatražio je od Sabora i Odbora za Ustav zatražio da osude jučerašnju izjavu splitskog gradonačelnika i zastupnika HGS-a Željka Keruma u HTV-ovoj emisiji 'Nedjeljom u 2' da su njegovi poslovni problemi počeli nakon što je rekao da bi 'Srbi trebali znati gdje im je mjesto', a izjavio je i da Srbi imaju većinski utjecaj na medije i financije u Hrvatskoj. Pupovac je Kerumove navode ocijenio poticanjem na nacionalnu diskriminaciju, ističući da su antisemitske izjave, gdje se Židove tretiralo kao bogataše koji na sve imaju utjecaja, u srednjoj i jugoistočnoj Europi dovele do tragičnih posljedica

Kosor o Kerumovom govoru

'Ako će se sada na mjesto Židova stavljati Srbi i Jugoslaveni kao oni koji navodno drže medije, navodno drže financijske institucije i koji poštenim poslovnim ljudima, kao što je Željko Kerum, ne daju da se razvijaju. Iako nitko nije ponaosob imenovan, ali taj tip govora je diskriminacijski. I molim da ovaj Sabor počne voditi računa o toj vrsti izjave, posebno kada dolazi od visokih predstavnika vlasti u Hrvatskoj', poručio je Pupovac.

Predsjednik Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav Josip Leko osudio je Kerumovu izjavu, ali i naglasio kako ne želi Odbor pretvarati u arbitra. 'Osuđujem bilo kakve izjave, pa makar bile i pod plaštem imuniteta, koje diskriminiraju nekoga, posebno po nacionalnoj ili vjerskoj osnovi', kazao je Leko.

Bivša HDZ-ova premijerka Jadranka Kosor kazala je kako će neprimjerene izjave uvelike odraziti na Kerumovu političku karijeru.

Na pitanje je li pogriješila onog trenutka kad je njezina stranka ušla u koaliciju s Kerumom, Kosor je odgovorila: 'Koalicija je nešto drugo. Jer kao što znate, gospodin Kerum ima čvrstu koaliciju, već drugo vremena i s Hrvatskom demokratskom zajednicom u županiji i onda stvari treba gledati u malo širem kontekstu. Puno je zastupnika koji su na različite načine svojim govorom i djelovanjem zaslužili osudu. Evo, treba osuditi tu izjavu gospodina Keruma.'

HNS-ov saborski zastupnik Jozo Radoš o Kerumom govoru mržnje je kazao: 'Dakle, to su svakako izjave koje su neprimjerene, ne može se tako frontalno optuživati, ponajprije što to ne počiva, po svemu sudeći, na činjenicama. Prema tome, to je jedna vrlo neobična, pitoreskna komunikacija kao što je i taj gospodin. To je pitanje političke kulture koja se treba dizati, a očito je to jedan od padova te političke kulture.'


Koalicija udruženja izbjeglica osudila je izjavu Željka Keruma da su 'Srbi izvor problema u Hrvatskoj' i zatražila od nadležnih hrvatskih institucija da procesuiraju Kerumov govor mržnje te zbog istog pokrenu kazneni progon, izvijestila je srpska agencija Tanjug.

'Također osuđujemo Kerumovu izjavu da Srbi imaju najveći utjecaj na medije i banke u Hrvatskoj što, prema njemu, misli većina naroda. Smatramo da navedene izjave imaju obilježje kaznenog djela rasne i druge diskriminacije', navodi se u priopćenju Koalicije udruženja izbjeglica.

'Apeliramo na Europsku uniju da zahtijeva od Hrvatske da procesuira govor mržnje Željka Keruma u skladu s Ustavom i zakonima i na taj način pokaže u praksi, a ne samo deklarativno, da poštuje temeljne europske vrijednosti', navode u Koaliciji.