ISTRAŽIVANJE NOVE TV

Kerum spašava HDZ u 10. izbornoj jedinici

09.11.2011 u 19:00

Bionic
Reading

Dogovor Kosor - Kerum o zajedničkom izlasku na izbore pokazuje nekoliko važnih stvari. Ponajprije da je HDZ-ova vjera u pobjedu odavno izgubljena i da ta stranka ne gleda više s visoka ostale stranke. HDZ više nije najjači, nepobjediv i treba saveznika da ostane na vlasti, pokazalo je istraživanje Nove TV, Večernjeg lista i Media servisa

HDZ treba saveznike tamo gdje je bio najjači - u Dalmaciji. Željko Kerum treba rezervnu poziciju i nacionalnu arenu. I tu su se dvije stranke i lideri dvaju političkih blokova našli.

Prema istraživanju tri medijske kuće, u 9. izbornoj jedinici HDZ Kerumu daje 7. mjesto, a u 10. izbornoj jedinici 3. i 7. zastupničko mjesto.

Kalmeta i Milinović poklonili Kerumu zastupnika

HDZ bi u svojoj izbornoj utvrdi, 9. izbornoj jedinici, osvojio 33 posto glasova, a Kukuriku koalicija 27,5 posto. Kerum bi sa svojom listom osvojio 0,9 posto. Kosor i Kerum potpisali su da njegova stranka dobiva 7. mjesto i tim je dogovorom HDZ praktički Kerumu poklonio zastupnika. HDZ, ako se samo mehanički zbroje dvije liste, ne dobiva ništa.

Prema raspodjeli mandata HDZ bi dobio 8, Kukuriku 6 zastupnika, a ovakvim dogovorom HDZ pada na sedam zastupnika.

Kerum u 10. izbornoj jedinici spas HDZ-u

U 10. izbornoj jedinici Kukuriku također vodi s 32,9 posto, a HDZ bi imao 25,5 posto. Kerumova lista tamo osvaja 4,2 posto. Kukuriku koalicija bi prema sadašnjem rejtingu dobila 7, a HDZ 5 zastupnika.

Prema aktualnim podacima, mehaničkim zbrajanjem HDZ i HGS dobivaju 29,7 posto, no raspodjelom mandata Kukuriku gubi jednog zastupnika i pada na 6. Toliko dobiva i HDZ, a svojim dogovorom Kerumu prepuštaju 3. mjesto.

Kerum u toj izbornoj jedinici može, ako ta lista bude prva i s bitnom razlikom, dobiti još jednog ili sedmog s liste kao budućeg zastupnika.

Dogovor Kosor - Kerum uzeo je jedan mandat Kukuriku koaliciji i sveo ih na 77 zastupnika. HDZ je s novim partnerom sada na 42 zastupnika. No u konačnici bi HDZ imao 40 zastupnika jer dva mandata osvaja Kerumova lista, pokazalo je istraživanje.