UPOZORENJE CESTOVNIH PRIJEVOZNIKA

Kazne za vožnju bez zimske opreme su premale!

Bionic
Reading

Premale su kazne za neimanje zimske opreme, ističu Hrvatski cestovni prijevoznici u pismu nadležnim ministarstvima

'Europske zemlje drakonski kažnjavaju vozače bez zimske opreme, a u Hrvatskoj je ta kazna slična onoj za nevezanje pojasom. Naši propisi su toliko blagi da je to nepošteno prema 90 posto prijevoznika koji kupuju zimsku opremu, u odnosu na onih 10 posto koji je nemaju, a svojim nemarom prouzrokuju zastoje i prometne nesreće i za to budu kažnjeni kao da nisu bili vezani pojasom', napisao je Marijan Banelli, predsjednik HCP-a, izvještava Glas Slavonije.

Reakcija je to na veliki zastoj na autocesti A3 koji su prouzročili šleperi bez zimske opreme. 'Čak 120 djece bilo je izloženo zimi i snijegu gotovo pet sati. Njihovi kolege s ispravnom opremom morali su ni krivi ni dužni čekati satima u zimi, snijegu i ledu, trošiti gorivo i biti bez hrane i vode. Istima je nanesena velika materijalna šteta koju im nitko neće nadoknaditi. Apsolutno je nejasno zašto se ne primijene rigorozne mjere prema prekršiteljima koji ugrožavaju živote naših građana. Nadamo se da ćete ozbiljno shvatiti naš prigovor i ubrzano pristupiti promjeni zakonskih propisa u skladu s praksom EU-a', zaključuje Banelli.

Što kaže zakon?

U Hrvatskoj je zimska oprema obvezna kad je kolnik pokriven snijegom ili kada je na kolniku poledica. Zimsku opremu vozila najveće dopuštene mase do 3,5 t čine četiri zimska (ili M+S) pneumatika ili četiri ljetne gume s minimalnom dubinom profila 4 mm i lanci za snijeg (u prtljažniku pripremljeni za pogonske kotače).


Zimska oprema vozila iznad 3,5 t zahtijeva zimske pneumatike na pogonskim kotačima ili uporabu lanaca za snijeg na pogonskim kotačima. Kazna za nepoštivanje zakona je 300 kuna (i isključenje iz prometa). Zabrana prometa na određenoj dionici nastupa proglašavanjem zimskih uvjeta (sukladno članku 193. Zakona o sigurnosti prometa na cestama- NN 87/08), a odnosi se na vozila na motorni pogon koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretna vozila s priključnim vozilom.

Ako policijski službenik zatekne vozilo koje se kreće cestom (na kojoj je kretanje te vrste vozila zabranjeno) bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom ili da nastavi kretanje na cesti na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno, odnosno da upotrijebi zimsku opremu. U suprotnom vozaču prijeti novčana kazna od 700 kuna.

Kakva je praksa sa zimskom opremom u drugim europskim državama, možete pročitati ovdje.