autonomna pokrajina

Katalonski dužnosnici pozdravili najavu ukidanja 'pobune'

11.11.2022 u 11:49

Bionic
Reading

Katalonski dužnosnici pozdravili su najavu ukidanja pojma “pobune” u kaznenom zakonu Španjolske te poručili da će nastojati postići neovisnost Katalonije unatoč rascjepu pokreta za neovisnost

Ukidanje kaznenog djela pobune je neophodan korak prema povlačenju sudskog procesa. Nastavit ćemo raditi kako bi se potpuno ukinula represija te kako bi smo mogli glasati (o neovisnosti) na referendumu”, poručio je Pere Aragones, predsjednik Katalonije.

U toj autonomnoj pokrajini sa 7,5 milijuna stanovnika regionalna vlada je godine 2017. organizirala referendum, unatoč upozorenjima iz Madrida da je suprotan ustavu Španjolske. Više dužnosnika bilo je osuđeno za pobunu koja podrazumijeva pokušaj nasilnog sprječavanja provedbe zakona ili obnašanja legitimne vlasti.

U razgovoru za televizijski kanal La Sexta, španjolski premijer Pedro Sanchez je rekao da će njegova Socijalistička stranka i partner Unidas Podemos, krajnja ljevica, u petak iznijeti u parlamentu nacrt zakona u kojemu bi se kazneno djelo pobune zamijenilo drugim prekršajem koji bi se blaže kažnjavao kako bi se "smirila situacija u Kataloniji", gdje je nekoliko separatističkih čelnika osuđeno za to kazneno djelo.

“Mi republikanci pozdravljamo ukidanje pobune te nastavljamo raditi na političkim pregovorima kako bi smo postigli amnestiju i samoodređenje”, poručio je Oriol Junqueras, bivši potpredsjednik katalonske vlade koji je bio osuđen na 13 godina zatvora, a lani ga je pomilovala Sanchezova vlada.

Kazneno djelo “pobune” bit će promijenjeno u “teško remećenje javnog reda” dobije li podršku većine zastupnika u španjolskom parlamentu. Za pobunu koja podrazumijeva pokušaj nasilnog sprječavanja provedbe zakona ili obnašanja legitimne vlasti, trenutno se u Španjolskoj može izreći zatvorska kazna od 8 do čak 15 godina, ako je počinitelj državni službenik.

Sanchez je rekao da njegova vlada ne predlaže tu promjenu na zahtjev Katalonske republikanske ljevice (ERC), stranke na vlasti u Kataloniji, kako bi ova zauzvrat podržala njegov prijedlog proračuna u španjolskom parlamentu.

U listopadu je došlo do raskola u vladajućoj koaliciji u Kataloniji, koja je bila sastavljena od dviju stranaka zagovornica neovisnosti. Zajedno za Kataloniju (JxCat), stranka desnog centra bivšeg predsjednika vlade Carlesa Puigdemonta, prekinula je suradnju s lijevim ERC-om.

“Ne želimo ostati u koaliciji koja ne napreduje prema neovisnosti”, izjavila je tada predsjednica JxCat-a Laura Borras.

Puigdemont, optužen u Španjolskoj za pobunu zbog referenduma i proglašenja neovisnosti koja nije primijenjena, nalazi se u Belgiji.

JxCat je ranije tražio da se primjeni ta proglašena neovisnost tvrdeći da Madrid uporno odbija pregovore o eventualnom novom i dogovornom referendumu. ERC predvođen Aragonesom nije sklon toj ideji te i dalje javno poziva na "pregovore sa španjolskom vladom".

Španjolska vlada ponavlja da je referendum o neovisnosti suprotan ustavu te da je spremna razgovarati samo o onome što je unutar ustava.

Desetak katalonskih političkih čelnika pristaša osamostaljenja od Španjolske osuđeni su na teške kazne zbog pobune, nakon pokušaja odcjepljenja pokrajine 2017., što je bilo najgora politička kriza u novijoj španjolskoj povijesti. Katalonski separatistički čelnici su poslije pomilovani.