parlamentarni izbori

Katalonija i Franco daju vjetar u leđa desnici uoči izbora u Španjolskoj

28.10.2019 u 12:10

Bionic
Reading

Tenzije u Kataloniji te premještanje posmrtnih ostataka diktatora Francisca Franca dali su vjetar u leđa desnim strankama u Španjolskoj, samo dva tjedna uoči parlamentarnih izbora, pokazuju tri ankete objavljene u ponedjeljak

Desna stranka Vox i Narodna stranka (Partido Popular) desnog centra mogle bi biti najveće dobitnice izbora 10. studenog. Vladajućoj Španjolskoj socijalističkoj radničkoj stranci (PSOE) premijera Pedra Sáncheza pada popularnost no i dalje je najveći favorit. PSOE bi mogao osvojiti između 115 i 120 mjesta u parlamentu s 350 mjesta.

Na izborima u travnju PSOE je osvojio 123 mjesta, osjetno ispod potrebnih 176 za samostalno sastavljanje vlade. Nakon što tijekom proteklih mjeseci Sánchez nije uspio dobiti podršku ostalih stranaka za formiranje manjinske vlade i nakon što su propali pregovori oko koalcije s lijevim Unidas Podemosom, bili su raspisani prijevremeni izbori u Španjolskoj, zemlji s 46,6 milijuna stanovnika.

U posljednja dva tjedna izbili su masovni prosvjedi diljem Katalonije, autonomne pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku, nakon što je Vrhovni sud u Madridu izrekao zatvorske kazne od 9 do 13 godina za devetero katalonskih dužnosnika koji su 2017. organizirali referendum o nezavisnosti unatoč zabrani Ustavnog suda. Na ulicama Barcelone došlo je do sukoba prosvjednika i policije. Katalonska vlada u Barceloni najavila je novi referendum a Sánchez poručio kako ga ne dopušta Ustavni sud.

Prošli tjedan je, pak, zaživjela inicijativa PSOE-a pa su posmrtni ostaci diktatora Franca, koji je upravljao Španjolskom od 1939. do 1975., bili premješteni iz velebnog mauzoleja na manje poznato groblje u predgrađu Madrida.

'Sve je to utjecalo na preferencije birača uoči izbora', kaže Rosa Díaz, direktorica kuće za ispitivanje javnog mišljenja Sigma Dos koja je provela anketu među 3.000 osoba od 21. do 25. listopada za novine El Mundo. Ta se anketa poklapa s anketama kuće SocioMétrica za internetske novine El Español te kuće GAD3 za novine ABC.

Dva tjedna pred izbore visoki postotak neodlučnih

Narodna stranka (PP) desnog centra, koja je doživjela težak poraz na izborima u travnju, oporavila se te bi mogla ostati na drugom mjestu s 97 do 103 zastupnika. Trenutno ih ima 66. No najveći dobitnik nadolazećih izbora mogla bi biti desna stranka Vox, koja se jedina otvoreno usprotivila premještanju Francovih ostataka te zagovara uvođenje izvranrednih mjera u Kataloniji. Vox je u travnju prvi put ušao u španjolski parlament dobivši 24 zastupnika, a sada bi ih mogao imati od 37 do 41. Time bi postao treća stranka po snazi u Španjolskoj.

Najveći gubitnik je stranka centra Građani koja bi sa sadašnjih 57 zastupnika mogla pasti na njih 16 do 20. U padu je i lijevi Unidas Podemos koji bi se s 42 zastupnika mogao spustiti na njih 33 do 34. 'No veliki broj ispitanika mogao bi promijeniti odluku za koga glasovati, mnogi još uvijek nisu sigurni', napominje Díaz.

U anketi je 35,7 posto ispitanih reklo da njihova odluka kome dati glas još uvijek nije definitivna, dok njih 4,8 posto nije odgovorilo. Četrnaest dana do izbora samo je 59,5 posto ispitanika sigurno kome će dati glas, pokazuje istraživanje Sigme Dos.

'No nakon izbora mogli bi smo imati sličan scenarij sadašnjem, da niti lijevi niti desni blok ne dobiju dovoljno zastupnika za formiranje vlade', kaže Díaz.

Blok lijevih stranaka mogao bi imati 159 zastupnika, a desni 153. Za formiranje vlade potrebno je 176 zastupnika. Unutar lijevog bloka nakon travnja nije došlo do sporazuma zbog neslaganja PSOE-a i Unidas Podemosa. No sve ukazuje da bi im nakon izbora u studenom mogla biti neophodna podrška katalonskih stranaka za nezavisnost koje podršku uvjetuju referendumom o nezavisnosti Katalonije. Sánchez to odlučno odbacuje pozivajući se na ustav. Unidas Podemos je jedina od pet najvećih stranaka koja bi promijenila ustav i dopustila referendum u Kataloniji.