POSTUPAK SE OTEGNUO

Kasni izbor novog povjerenika za informiranje, doznajemo zašto

23.10.2018 u 19:08

Bionic
Reading

Za dva dana, točnije 25. listopada, istječe mandat prvoj i još uvijek aktualnoj povjerenici za informiranje Anamariji Musi. Iako je natječaj za njenog nasljednika ili nasljednicu raspisan na vrijeme, novi povjerenik vrlo vjerojatno neće biti izabran ovaj tjedan

Iako se očekivalo da će Sabor u roku izabrati nasljednika aktualne povjerenice za informiranje Anamarije Muse, sada je sigurno da tome neće biti tako. Naime, Musi mandat istječe za dva dana, a saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav, koji vodi postupak, još uvijek nije obavio razgovore s kandidatima za njenog nasljednika.

Gdje je zapelo, upitali smo predsjednika Odbora za Ustav Željka Reinera, a on nam je pojasnio da još uvijek nije dobio podatke nakon sigurnosne provjere kandidata. Naime, prije mjesec dana, odmah nakon početka saborskog zasjedanja, Odbor je zatražio sigurnosnu provjeru za dva kandidata - Zorana Pičuljana i Dubravku Bevandić.

'Sutra ćemo imati sjednicu, ali s drugom točkom. Ukoliko dođu podaci sa sigurnosne provjere, ja ću odmah sazvati sjednicu, ali moramo i kandidatima dati dva dana da se pripreme', kaže Reiner za tportal.

Dvoje kandidata, naime, mora proći svojevrsno saslušanje na zajedničkoj sjednici Odbora za Ustav i Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, a tek nakon toga Odbor za Ustav, uz mišljenje Odbora za informiranje, šalje prijedlog Saboru na izglasavanje.

Stoga je vjerojatnije očekivati da će sjednica Odbora biti sazvana sljedeći tjedan, i to nakon što Musi istekne mandat. 'Ništa se tragično neće dogoditi', uvjerava nas Reiner.

Iako Sabor kasni s izborom, na to su utjecali i sami problemi u postupku. Odbor je sam natječaj raspisao, kako nalaže zakon, šest mjeseci prije isteka mandata povjerenika, odnosno još u travnju. Nažalost, na prvi se natječaj javio samo jedan kandidat, međutim Sabor mora odlučivati o prijedlogu s najmanje dva imena. Stoga je taj natječaj bio poništen, a tik uoči saborske ljetne ustavne stanke raspisan je novi. Zastupnici su odmah poslije povratka u klupe prije mjesec dana zatražili sigurnosne provjere, no očito nije bilo dovoljno vremena da one budu dovršene prije isteka mandata Musi.

  • +2
Anamarija Musa Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX

Ona sama nije se kandidirala za još jedan mandat, nego se vraća na Pravni fakultet. Nasljednika će zastupnici birati između Zorana Pičuljana i Dubravke Bevandić. Pičuljan, koji se jedini javio i na prvi natječaj, doktor je pravnih znanosti, veleučilišni nastavnik i sveučilišni docent. Bio je savjetnik potpredsjednika Vlade za pravna pitanja, veleposlanik u Češkoj, zamjenik ministra uprave u mandatu Milanovićeve vlade, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa u vrijeme vlade Jadranke Kosor i Ive Sanadera te tajnik Ministarstva vanjskih poslova.

Dubravka Bevandić već radi u Uredu povjerenika za informiranje, voditeljica je Službe za zaštitu prava na pristup informacijama, a prije toga radila je u Agenciji za zaštitu osobnih podataka (AZOP) te u MUP-u kao nadzornik za unutarnje poslove.